Zastupitelé Brna odmítli chystané nižší daňové příjmy

06.09.2011 11:34

Zastupitelé Brna se ohradili proti chystaným nižším daňovým příjmům. Pokud projde změna, která se připravuje pod vedením ministra financí Miroslava Kalouska, přijde město o 900 milionů korun za rok, tedy téměř desetinu ročního rozpočtu.

Zastupitelé Brna odmítli chystané nižší daňové příjmy
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Opoziční zastupitel Jaroslav Kacer z TOP 09 členům vedení Brna vytkl, že místo vyjednávání kompromisu s Kalouskem schvalují odmítavý proklamativní diktát, což hatí konstruktivní dialog. Sklidil kritiku.

Primátor Roman Onderka (ČSSD) i šéf klubu zastupitelů koaliční ODS Libor Šťástka Kacera zkritizovali, že se o Brno málo zasazuje, a nazvali chystaný krok okradením Brna. I opoziční zastupitel Martin Ander (SZ), který jinak patří k hlasitým kritikům koalice, návrh ministerstva financí odmítl. Podle něj povede k tomu, že se ceny za brněnské služby rozdělí na ty pro Brňany a pro lidi odjinud. "Budou vstupenky do divadel dvojího charakteru a další záležitosti. To je začátek konce jednotného přístupu," uvedl Ander.

Nepočítáte se studenty a dojíždějícími

Usnesení má deklaratorní charakter - zastupitelé vyjádřili zásadní nesouhlas s ministerskými plány. V důvodové zprávě argumentují tím, že Brno dostává podíl na daňových výnosech podle počtu trvale hlášených obyvatel. Ve skutečnosti však žije ve městě mnohem víc lidí. Je prý třeba mezi ně započítat studenty i lidi, kteří do města dojíždějí za prací. V Brně prý v roce 2010 bylo denně přítomno 512 tisíc lidí, z nichž 27 procent má trvalé bydliště jinde. Město prý na služby pro ně vynakládá za rok 1,2 miliardy korun.

Brněnské roční příjmy přesahují deset miliard, změnou takzvaného rozpočtového určení daní by město přišlo o 900 milionů korun. Ministerstvo financí navrhuje městu v prvních letech platnosti novinky kompenzace. Příští rok by na nich město mělo dostat 800 milionů korun. Částka by klesala ročně o 200 milionů korun. Poslední příspěvek by město dostalo v roce 2016.

Návrh dosud nedoputoval do Poslanecké sněmovny. Podle Onderky chystá Brno další vlnu protestů, pokud se tak stane. Návrh by ubral peníze i Praze, Plzni a Ostravě, naopak přidal by peníze malým městům a obcím. Ty dnes na hlavu dostávají podstatně méně peněz než velká města, disproporce se má snížit.

Čtěte:

Gazdík se zlobí. Města berou peníze malým obcím

Starostové malých obcí znovu volají po změně rozpočtového určení daní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…