Zastupitelstva tří dalších krajů mají stvrdit dohody ČSSD a KSČM

19.11.2012 6:30

V Hradci Králové, Olomouci a Plzni se dnes sejdou ustavující zastupitelstva Královéhradeckého, Olomouckého a Plzeňského kraje. Ve všech třech regionech budou vládnout ČSSD s KSČM. Zastupitelstva mají dohody potvrdit zvolením sociálnědemokratických hejtmanů a krajských rad, v nichž budou mít zastoupení ČSSD i KSČM.

Zastupitelstva tří dalších krajů mají stvrdit dohody ČSSD a KSČM
Foto: ČSÚ
Popisek: Mapka výsledků krajských a senátních voleb 2012

Nástup komunistů do krajských vlád provázely v některých regionech protesty části veřejnosti. KSČM v nedávných krajských volbách uspěla a skončila z celostátního pohledu druhá za ČSSD.

Oranžoví a rudí budou spolupracovat v devíti krajích

Spolupráci zatím sociální demokraté a komunisté domluvili nebo už oficiálně stvrdili v devíti z 13 krajů, kde se na podzim konaly volby. Ne všude jde o dvoučlenné koalice, protože ve Zlínském kraji je jejím členem i SPOZ, a ne vždy jde o spolupráci formou přímého podílu na krajské vládě - na Vysočině se komunisté písemně zavázali k podpoře menšinové rady ČSSD, zástupci KSČM v ní ale nejsou. Dvoučlenné krajské vlády ČSSD a KSČM jsou dosud domluveny či uzavřeny v krajích Jihočeském, Ústeckém, Olomouckém, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Plzeňském a ve Středočeském kraji. Ve dvou posledně jmenovaných regionech zástupci obou stran dnes podepíšou dohodu o krajské vládě, v případě Plzeňského kraje tedy těsně před ustavujícím zastupitelstvem.

V Jihomoravském kraji má příští čtyři roky vládnout koalice ČSSD s lidovci a v Pardubickém sociální demokraté s Koalicí pro Pardubický kraj a SPOZ. V Karlovarském kraji, kde jako v jediném kraji ještě není o podobě koalice rozhodnuto, chce ČSSD kraj řídit jako menšinová vláda podporovaná ostatními subjekty v zastupitelstvu s výjimkou ve volbách vítězné KSČM.

Kromě ustavujících zastupitelstev ve třech regionech se dnes formování nových krajských koalic posune i v Libereckém kraji. Reprezentanti Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj tam mají podepsat koaliční smlouvu. Liberecký kraj je tedy rovněž jedním z míst, kde KSČM v krajské koalici nefiguruje. V tomto regionu v ní není ani ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…