Zatčený Peršan, který nás měl připravit o miliardy: Nové informace o jeho stycích v politice

25.03.2014 7:02

Kauza zatčeného arabského obchodníka Shahrama Abdullaha Zadeha na sebe začíná nabalovat čím dál více politiků. Tajemný perský obchodník, který měl na daních za pohonné hmoty připravit stát o 2,3 miliardy, se totiž stýkal s celou řadou politiků i dalších osobností.

Zatčený Peršan, který nás měl připravit o miliardy: Nové informace o jeho stycích v politice
Foto: Redakce
Popisek: Pavel Suchánek

V roce 2010 byl Zadeh nucen uprchnout ze Spojených arabských emirátů a následně se rozhodl usadit v České republice. I zde se začal poohlížet po možnostech podnikání, a proto se v hotelu Hilton sešel s tehdy řadovým poslancem ODS Pavlem Suchánkem. Toho přesvědčoval, aby mezi poslanci prosadil zákon, jenž by umožnil zakládání alternativních fondů, které zde sám chtěl provozovat.

„On se na mě nakontaktoval sám. Ptal se mě, zda neuvažujeme o zákonech o alternativních fondech. Řekl jsem mu, že o tom nic nevím, a on mi říkal, že by je tady rád založil,“ hájí se dnes bývalý poslanec podle Lidových novin. Po následujících volbách se právě Suchánek stal předsedou mocného rozpočtového výboru sněmovny. V této funkci vzbudil pozornost zejména legendárním výletem „na golf“ do Dubaje, kde ho doprovázel mimo jiné lobbista Roman Janoušek a bývalý šéf ČEZu Martin Roman.   

Právě s Dubají je přitom spojen podnikatel Zahed. Zde se íránským přistěhovalcům narodil, zde po studiích v Brně (absolvoval zde lékařskou fakultu, praxi nikdy neprovozoval, ale říká o sobě, že je psycholog) pracoval jako realitní agent. V roce 2003 se sblížil s rodinou vládnoucího šejka a začal šéfovat jeho realitnímu impériu. O několik let později jeden zaměstnanec ohlásil podezřelé finanční toky ve firmě a Zahed byl zatčen. Po propuštění na kauci uprchl do země svých studií, kde se začal poohlížet po dalším byznysu. Navíc díky krátkému sňatku s Češkou získal naše občanství.

Díky tomu v jeho prospěch začala intervenovat celá plejáda českých politiků. V jeho kauze v Dubaji, která navzdory jeho uprchnutí stále běží, se angažovali všichni tři premiéři, kteří se od té doby vystřídali - Jan Fischer, Petr Nečas i Jiří Rusnok, a rovněž šéfové diplomacie Jan Kohout a Karel Schwarzenberg.

Politici měli v Zahedův prospěch čile lobbovat i v České republice. Redaktoři Českého rozhlasu vzpomínají, co se rozpoutalo, když chtěli o jeho dubajské trestní kauze informovat. V roce 2010 jim Zahed se svými advokáty vyhrožoval právními kroky, a když to nepomohlo, mělo podle tehdejší šéfky zpravodajství Hany Hikelové telefonovat do rozhlasu hned několik politiků. „Byl to někdo z poslanců, snad volali i z Úřadu vlády, ale přesně si to už nepamatuji,“ vzpomíná dnes pro Lidové noviny Hikelová. V té době byla čerstvě několik týdnů u moci Nečasova vláda.

Obžalovaný uprchlík Zahed si mezitím v pražském hotelu Hilton dlouhodobě pronajal prezidentské apartmá a z něj řídil své obchody. Zaměřil se zejména na obchod s pohonnými hmotami, při kterém měl stát na dani připravit o 2,3 miliardy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…