Zatčený náměstek Maláčové: Díra v penězích. A slova, která popisují problém ČSSD

25.02.2020 8:27

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) má problém. Na její ministerstvo vtrhla policie a zadržela náměstka pro ekonomickou sekci a IT Jana Baláče. A ještě jednoho zaměstnance z odboru IT, Karla Macka. O důvodech píše server Seznam Zprávy, ale i Info.cz.

Zatčený náměstek Maláčové: Díra v penězích. A slova, která popisují problém ČSSD
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Jana Maláčová (ČSSD) v televizi Prima

Na dveře Ministerstva práce a sociálních věcí včera ráno zaklepali policisté a spustili razii spojenou s IT oddělením tohoto resortu. Jde o zakázku, jejíž příběh je podle serveru Seznam Zprávy nevídaný. Rozdíl mezi nabídkami IT systému na výplatu dávek byl totiž obrovský – šlo o nabídku za 270, nebo 820 milionů. A náměstek ministerstva byl detektivy obviněn právě z manipulace při veřejné zakázce. 

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) v tuto chvíli odmítá věc komentovat

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí

Jasné je jen to, že jde tedy o tendr na výplatu dávek, do nějž se přihlásili dva zájemci – firma OKsystem a společnost DXC Technology, dříve Hewlett-Packard. Právě ta nabídla cenu za 278 milionů, OKsystem je „majitelem“ vyšší ceny. Úřad sice nejprve označil nabídku DXC Technology za vítěznou, pak ale cenu označil za podezřele nízkou a zakázku stopnul. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže loni rozhodnutí ministerstva zrušil, protože podle něj nepožadovalo vysvětlení jednotlivých položek. 

Kromě náměstka Jana Baláče byl pak obviněn i ředitel ministerského odboru ICT bezpečnosti Karel Macek. Podezřelí jsou z pletich ve veřejné soutěži. Kriminalisté pak také zasahovali ve společnosti OKsystem; zda byli i ve společnosti DXC Technology, jasné není.

„ČSSD vyrazila na Babiše, ale znovu šlápla na vlastní minu,“ okomentoval následně celou věc komentátor serveru Info.cz Petr Holec. „Různé kauzy samozřejmě k politice patří, bez nich by to byla nuda, jenže pro ČSSD jako by poslední dobou platilo, že když na ni náhodou žádné kompro zrovna není, tak si ho radši sama vyrobí. Maláčová se sice poslední dobou vyšvihla do top 10 osobní politické hitparády, jenže průzkumy stranických preferencí ČSSD stále nechávají v předpeklí. Možná by v Lidovém domě neměli tolik schůzovat: méně hlav dohromady vždycky znamená méně špatných nápadů,“ poznamenal Holec.

„Nejenže se jim blíží hranice ponoru pod 5 % pro vstup kamkoliv, ale už se blíží i hranice historického znemožnění, mílovými kroky jdou tomu naproti... Ale strana je jejich a jednota taky...“ napsal následně ke sdílenému komentáři ze serveru Info.cz exposlanec ČSSD Radim Turek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…