Zatím to je zlé, kavárno. Vyšel průzkum voleb na Hrad

27.04.2022 10:43

Prezident Miloš Zeman opustí úřad nejvýše postaveného politika v zemi nejpozději na počátku března 2023. Ale kdo přijde po něm? Momentální průzkumy naznačují, že pokud se nic zásadního nestane, ve druhém kole přímé volby prezidenta proti sobě stanou dva bývalí komunisté. Andrej Babiš a Petr Pavel. A jejich souboj může být velmi těsný.

Zatím to je zlé, kavárno. Vyšel průzkum voleb na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Do další prezidentské volby nezbývá už ani rok. Do klání o nejvyšší politický post už se přihlásilo několik lidí, mezi jinými i dlouholetý podnikatel nazývaný „betonový král“ Tomáš Březina.

Aktuální průzkum společnosti SANEP však naznačuje, že pokud se něco nezmění, ve druhém kole prezidentské volby proti sobě stanou dva bývalí komunisté. Dnešní šéf ANO Andrej Babiš a někdejší nejvyšší vojenský představitel NATO generál ve výslužbě Petr Pavel.

Pokud by se prezidentské volby konaly teď, první kolo by podle průzkumu společnosti SANEP vyhrál Andrej Babiš se ziskem 25,7 procenta hlasů a Petr Pavel by získal 20,4 procenta hlasů. Třetí by podle průzkumu skončil dnešní senátor Pavel Fischer se ziskem 9,6 procenta.

Není bez zajímavosti, že se v průzkumu objevilo i jméno exprezidenta Václava Klause, který by podle agentury v přímé volbě prezidenta získal 6,1 procenta. Až za Klausem by se ziskem 5,8 procenta skončil další miliardář Karel Janeček.

Ve druhém kole by pak podle dubnových čísel společnosti SANEP poměrně těsně vyhrál Andrej Babiš. Jeden z nejbohatších Čechů, expremiér a dnes lídr opozice by podle průzkumu získal 51,2 procenta hlasů. Generál Pavel by získal 48,8 procenta hlasů.

Přímá volba prezidenta

přímá volba prezidenta

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …