Zatímco Ukrajina získala status kandidáta do EU, lídři jiných čekajících zemí povstali

24.06.2022 8:51

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na summitu schválili udělení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku. Rozhořčili ale lídry Balkánu, část balkánských států už totiž v roli kandidáta čeká mnoho let a stále nemají záruky, že se s nimi počítá, píšou Novinky.

Zatímco Ukrajina získala status kandidáta do EU, lídři jiných čekajících zemí povstali
Foto: ČT
Popisek: Makedonský parlament

Lídři Srbska, Albánie a Severní Makedonie ve čtvrtek vystoupili na společné tiskové konferenci, ve které neskrývali své zklamání nad tím, že společný summit s lídry sedmadvacítky nenaplnil naděje tohoto regionu na přijetí do EU.

Původní text ZDE

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí
Uvedli, že nedošlo k průlomu v bulharském vetu ohledně žádostí Severní Makedonie a Albánie o vstup do EU, zatímco zástupci unie pouze verbálně podpořili Kosovo v otázce uvolnění vízového režimu a projevili absolutní nejednotnost v otázce udělení kandidátského statusu Bosně a Hercegovině.

„Všech 27 zemí, které vstoupily do unie, tak učinily s hrdostí, se všemi rozdíly, které přinesly, a s plným respektem k vlastním i cizím kulturním, etnickým, jazykovým a historickým odlišnostem. Nic z toho nebylo na jejich cestě do EU problém. To je to jediné, co si přejeme. Nic víc, nic míň,“ řekl Kovačevski.

Summit pouze vyzval k rychlému vyřešení sporu Bulharska se Severní Makedonií, který by podle řady z nich mohl bulharský parlament ukončit již během příštích dnů. A pověřili Evropskou komisi, aby bezodkladně zhodnotila pokrok Bosny a Hercegoviny v plnění stanovených kritérií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…