Závažné. Vrbětice: Exagentka CIA vymyslela teorii, na kterou zůstanou koukat

31.05.2021 11:34

Ruští agenti unesli před šesti lety Čechy v Libanonu. S takovou zprávou přišla bývalá agentka CIA. Únos souvisel s libanonským agentem Alím Fajádem, který však dle nových zjištění byl spolupracovníkem ruské agentury GRU. „Bude zajímavé sledovat, jak Češi zareagují, až se dozvědí, že jejich spoluobčané (a úředníci) spolupracovali s nepřátelskou zpravodajskou službou,“ zamýšlí se autorka článku.

Závažné. Vrbětice: Exagentka CIA vymyslela teorii, na kterou zůstanou koukat
Foto: YouTube
Popisek: Vladimir Putin při projevu

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

Americký bezpečnostní web OpsLens přišel s opětovnou teorií o zapojení ruských tajných agentů GRU do nepřátelských aktivit vůči České republice. Podle zprávy Bezpečnostní informační služby stojí za výbuchem ve Vrběticích právě skupina agentů GRU. V roce 2015 však měli provést další věc, a to unést pětici Čechů v Libanonu.

Již před šesti lety jsme psali o tom, že únos Čechů souvisí s Libanoncem Alím Fajádem, který byl v České republice zadržen. Spojené státy vinily Alího Fajáda a jeho dva druhy Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Trojice vinu i své vydání odmítala. Fajád byl velmi úspěšný mezinárodní obchodník se zbraněmi. Portál OpsLens nyní tvrdí, že Fajád byl spolupracovníkem ruské GRU. Ruští agenti tedy naplánovali únos Čechů, aby zachránili Fajáda před vydáním do Spojených států. Tím by též zabránili možnému vyzrazení informací při jeho výslechu.

Celý článek ZDE:

Autorka článku Shelly Mateer se popisuje jako bývalá agentka americké zpravodajské služby CIA. Ve svém článku dále píše o tom, že v České republice dlouho působil vliv ruských zpravodajců. Ten je tu prý vidět i v současné době. „Dnes je o českém prezidentovi Miloši Zemanovi všeobecně známo, že je velmi proruský. Ve skutečnosti je považován za loutku ruského prezidenta Putina. I když americké ministerstvo zahraničí bude tvrdit, že Zeman nemá mnoho pravomocí a je pouhou figurkou, že jeho role je převážně ceremoniální, má jmenovací pravomoci. Zeman jmenuje členy bankovní rady České národní banky i předsedu vlády. Určuje také zahraničněpolitickou agendu země,“ připomíná bývalá agentka.

Dále se pustila do premiéra Andreje Babiše. „Jedním ze Zemanových jmenování byl premiér Andrej Babiš, jeho blízký politický spojenec. Babiš je nejen bývalým členem komunistické strany, ale údajně také bývalým agentem sovětské KGB a důstojníkem StB, československé tajné policie. Babiš je nyní druhým nejbohatším mužem v České republice a vlastníkem dvou největších českých novin. Jako premiér je Babiš nejmocnějším představitelem země. K oběma operacím GRU, Vrbětice 2014 a Fajád 2016, došlo v době, kdy byli Babiš a Zeman u moci. Babiš byl v té době mocným ministrem financí a prostřednictvím své strany ovládal také Ministerstvo obrany,“ píše se v článku.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Mateer se na konci článku zamýšlí nad dalším působením GRU v Česku. Ruská stopa ve Vrběticích vyvolala mezinárodní roztržku, která skončila největší redukcí Ruského velvyslanectví, jaké jsme kdy za posledních 32 let viděli. „GRU však nepůsobí ve vzduchoprázdnu. Její spojenci v Česku, a to jak ve vládě, tak v soukromém sektoru, se podíleli na dosažení jejích cílů. Bude zajímavé sledovat, jak Češi zareagují, až se dozvědí, že jejich spoluobčané (a úředníci) spolupracovali s nepřátelskou zpravodajskou službou. Bude vysoká aktivita a vliv GRU v České republice pokračovat i nyní, když byla odhalena?  To ukáže čas a BIS,“ myslí si.

Jak připomíná server Neovlivni.cz, tak okolnosti únosu českých občanů zůstaly i po jejich návratu dodnes nevyjasněné. Policie se přiklonila k verzi, že Češi byli unesení v souvislosti s Fajádovou kauzou, důkazy pro obvinění konkrétních lidí ale nenašla. Případ byl proto odložen. „Podle zjištění Neovlivní.cz vyšetřování skončilo ve ztracenu hlavně proto, že v něm hrálo roli příliš mnoho zájmů hned několika zpravodajských služeb. Českých, ale i zahraničních. Včetně těch amerických a izraelských,“ píší na webu.

Sám Fajád byl spolupracovníkem několika zpravodajských služeb. Nejdříve se k Fajádovi přihlásila libanonská rozvědka. Ta potvrdila, že jejich agent plnil před zatčením v Praze misi pro vojenskou zpravodajskou službu Libanonu. „Fajád byl také spojovaný s ukrajinskou tajnou službu. Mimo jiné měl ukrajinské občanství a skrze Ukrajinu také organizoval řadu transakcí se zbraněmi, jak potvrdilo vyšetřování únosu Čechů,“ píše se na investigativním webu. O tom, že by byl spolupracovníkem ruské GRU se však nevědělo.

Fajád však měl pro část svých zbrojních obchodů, které se odehrávaly na území Ukrajiny, využívat právě sklad zbraní ve Vrběticích. „Byl jedním z mnoha obchodníků se zbraněmi, jehož transakce se děly se zbožím uloženým ve Vrběticích. Není to nic výjimečného, v podstatě každý, kdo dělal obchody se zbraněmi, dříve či později tamní sklady využil. Chodili tam jak do špajzu,“ potvrdil webu Neovlivni zdroj z bezpečnostních složek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…