Zavedení elektronické neschopenky se odkládá, projekt ještě není dostatečně připraven, uvedla Němcová

26.03.2018 18:18

Projekt elektronické neschopenky není připraven, její zavedení se bude muset odložit. Na dnešním setkání s novináři to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO). O e-neschopence se mluví v souvislosti s možností opětovného proplácení prvních tří dnů nemoci. Mohla by sloužit ke kontrole nemocných a jako pojistka proti možnému zneužívání.

Zavedení elektronické neschopenky se odkládá, projekt ještě není dostatečně připraven, uvedla Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Zavedení elektronické neschopenky zákon předpokládá od příštího roku. Nové vedení ministerstva podle Němcové „s překvapením“ zjistilo, že projekt je skoro na začátku, ač se připravuje od poloviny roku 2016. „Všechny kroky jsou víceméně na papíře,“ uvedla Němcová. Projekt v podobě, jak by měl fungovat, podle ní spuštěn nebude. „Chybějí základní předpoklady, aby mohl být projekt dopracován,“ dodala ministryně.

Česká správa sociálního zabezpečení je schopna podle spolupracovníků Němcové vytvořit portál k roku 2022, možná o rok dříve.

Lékaři by mohli podle již dříve schválené novely o nemocenském pojištění vystavovat potvrzení o pracovní neschopnosti jak elektronicky, tak i nadále v papírové podobě. Ministerstvo nyní chce připravit návrh změn této normy.

Na stole jsou nyní tři návrhy na zrušení karenční doby. ČSSD chce, aby zaměstnanci dostávali v prvních třech dnech nemoci 60 procent platu. Zaměstnavatelům, kteří by náhradu propláceli, by se snížily odvody o 0,2 procentního bodu. Němcová uvedla, že dopady na zaměstnavatele by činily kolem pěti miliard korun ročně, stát by přišel o tři miliardy korun.

Ministerstvo práce připravilo dvě možnosti. Dává přednost variantě, podle níž by nemocní dostali 30 procent platu a zaměstnavatelé by propláceli 1. až 11. den stonání místo nynějšího 3. až 14. dne. Zaměstnavatelé by podle Němcové dali na náhradách za 1. až 3. den asi 1,5 miliardy korun ročně, ale miliardu by ušetřili, když by je propláceli jen do 11. dne. Výdaj pro stát by podle ní představoval 1,3 miliardy korun. S takovým řešením ale nesouhlasí ČSSD, s níž jedná hnutí ANO o vládní koalici, ani KSČM, jež by mohla případný menšinový kabinet tolerovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…