Zavedení exekuce dávky na živobytí je před konečným schvalováním

20.09.2011 17:30

Před závěrečným schvalováním je ve sněmovně předloha, podle které by dávka na živobytí měla podléhat exekuci a dlužníci by také měli mít možnost podepsat na tuto dávku s úřady dohodu o srážkách. Poslanci budou moci rozhodovat o novele podle dnešního rozhodnutí ještě tento týden. Jejím cílem je podle autorek Ivany Řápkové a Lenky Kohoutové (obě ODS) zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky.

Zavedení exekuce dávky na živobytí je před konečným schvalováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Předkladatelky poukazují na praxi, kdy lidem vznikne nárok na dávku, ale nezaplacené pokuty uložené kvůli přestupkům a různé dlužné poplatky z ní neuhradí. Lidem by podle předlohy zůstalo po srážkách existenční minimum, které nyní činí 2020 korun na měsíc. Pokud by brali dávky za celou rodinu, zbylo by mu podle pozměňovacího návrhu sociálního výboru existenční minimum vypočítané pro všechny její členy. 

Související: Dlužíte pár korun, jdete pod most. České exekuce krutější než v USA

"Návrh se bude týkat notorických neplatičů pokut," uvedla Řápková. Podle autorek je nutné zvýšit odpovědnost příjemců dávek a zamezit situacím, kdy lidé sociální systém zneužívají. Kohoutová již dříve zdůraznila, že lidé by neměli mít možnost pobírat dávky a neplatit dluhy. Návrh je podle ní ve shodě s koaliční smlouvou. 

Předlohu však kritizuje opozice. Pokládá ji za asociální. Návrh ČSSD na její zamítnutí už v prvním čtení v minulosti podpořili i někteří poslanci vládních Věcí veřejných a TOP 09 a Starostů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…