Zavíráme kvůli Babišovi. K nám lidi nechodili na luxusní večeři, ale na kafe za 20 korun, říká hospodský

28.11.2016 13:48

Elektronická evidence tržeb začíná ve čtvrtek 1. prosince. V tento den také leckde zavřou někteří hospodští své provozovny. Píší o tom servery Seznam Zprávy a iDNES.cz.

Zavíráme kvůli Babišovi. K nám lidi nechodili na luxusní večeři, ale na kafe za 20 korun, říká hospodský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Seznam u pivovarů zjistil, ze končí především malé hostince, vesnické restaurace s nepříliš velkými tržbami. Končí například menší rodinná hospoda v Horní Poustevně u hranic s Německem na severu Čech. Zaniká po třiceti letech. 

Majitelka reportérovi sdělila, že zavedení EET byla poslední rána. Hospodu zavře ve středu, v poslední den, kdy nemusí tržbu evidovat elektronicky.

Původní text ZDE.

Již koncem srpna se rozhodl skončit Kamil Kocián v hospodě U Loterie v Dlouhém Mostě. „Je to jiné než ve městě. Sem nepřišli hosté na luxusní večeři a nenechali tu dva tisíce. Spíš jsme byli pro obyčejné lidi, kteří si dají kafe za patnáct dvacet korun,“ uvedl Kocián. Zavedení EET by podle svých slov pocítil především finančně. „Musel bych jednou tolik zdražit a sedět tam sám. Takhle jsem mohl zaměstnávat i lidi z obce,“ řekl serveru iDNES.cz.

Úbytek restaurací podle serveru pocítily také pivovary, kterým klesá počet odběratelů. „Řada podnikatelů v gastronomii se už nyní pohybuje na hranici životaschopnosti. Pro ty je zvýšená administrativa i nárůst nákladů v souvislosti se zavedením EET zátěží, které nezvládnou. Druhý je etický. Najdou se podnikatelé, a není jich málo, kteří vnímají EET jako přílišný zásah do svého podnikatelského soukromí, a proto se sami rozhodnou s podnikáním skončit,“ uvedla mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Původní text ZDE.

O změnách v elektronické evidenci tržeb, s nimiž přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden, se dnes jedná také na vládě. I když Babiš o tom diskutovat nechtěl, vláda si debatu o vyjmutí e-shopů a výjimek pro drobné živnostníky s příjmy do 250 tisíc korun odhlasovala pro dnešní jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…