Zavřete Putina do Haagu, znělo. Byla by mu zima. Město má s plynem smůlu

26.08.2022 12:30

V důsledku ruské invaze na Ukrajině se ve veřejném prostoru často ozývají hlasy, které by rády postavily ruského prezidenta pro jeho „zvěrstva a válečné zločiny“ před Mezinárodní trestní soud v Haagu. Tam se ovšem teď potýkají s problémy kvůli sankcím namířeným proti Rusku. Město uvádí, že se bez ruského plynu neobejde a žádá o výjimku z těchto sankcí. Souvislosti tak vytváří nástin paradoxní situace, že pokud by šéf Kremlu stanul před mezinárodním soudem, mohla by mu zde být pro nedostatek ruského plynu dost zima.

Zavřete Putina do Haagu, znělo. Byla by mu zima. Město má s plynem smůlu
Foto: Repro TASS
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Válka na Ukrajině trvá již půl roku a za tu dobu se nashromáždila celá řada výzev ke stíhání prezidenta Vladimira Putina z válečných zločinů.

Na začátku dubna vyzval například k trestnímu stíhání Putina americký prezident Joe Biden. Stalo se tak poté, co byly v ukrajinské Buči nalezeny masové hroby se svázanými těly ukrajinských civilistů. Rovněž Jake Sullivan, americký poradce pro národní bezpečnost novinářům řekl, že existují čtyři hlavní zdroje důkazů, informoval server iDNES.cz.

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan pro CNN Politics uvedl, že právo hovoří jasně. „Je zločin úmyslně útočit na civilisty a civilní objekty, ale zádrhel je ve shromáždění důkazů a v celém procesu, který se musí odehrát,“ dodal.

„Přezkoumal jsem závěry úřadu vyplývající z předběžného zkoumání situace na Ukrajině a potvrdil jsem, že existuje rozumný základ pro zahájení vyšetřování. Existuje rozumný důvod se domnívat, že na Ukrajině byly spáchány jak údajné válečné zločiny, tak zločiny proti lidskosti v souvislosti s událostmi, které již byly posouzeny během předběžného zkoumání úřadem,“ uvedl prokurátor Khan podle informací serveru HlídacíPes.org

Také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský hned po začátku invaze prohlásil, že by Vladimir Putin měl být postaven před Mezinárodní trestní tribunál. Protože „bezprecedentní rozpoutání války poprvé od konce druhé světové války na evropském území představuje hrubé porušení všech norem mezinárodního práva“.

Jak ukazuje vývoj situace na energetickém trhu i v rámci evropských protiruských sankcí, pokud by se ruský vůdce Vladimir Putin měl u haagského soudu zodpovídat ze zločinů spáchaných při invazi na Ukrajinu, teoreticky by zde mohl problémy s nedostatkem plynu pocítit na vlastní kůži.

Proč by v Haagu měla být Putinovi zima? Město, v němž Mezinárodní trestní soud sídlí, je dnes v obavách z negativních dopadů zmíněných evropských protiruských sankcí. Sankce totiž zakazují veřejným správám v členských zemích mít po 10. říjnu uzavřené smlouvy s ruskými firmami. Půlmilionové město tak chce požádat o dočasnou výjimku z unijních sankcí uvalených na Rusko kvůli válce na Ukrajině, jelikož se mu nepodařilo sehnat nového dodavatele plynu, uvedla nizozemská rozhlasová stanice Omroep West.

Město proto musí hledat náhradu za stávajícího dodavatele, ruskou společnost Gazprom, což se mu dosud nepodařilo. Haag vypsal výběrové řízení na nového dodavatele, ale nepřihlásila se ani jedna společnost. Vedení města pevně doufá, že od 1. ledna už nového dodavatele mít bude, na přechodné období však bude chtít výjimku.

Odborníci na mezinárodní právo se však ve většině shodují, že soudní proces v Haagu by byl v tomto případě dlouhý a obtížný. Problém by zřejmě byl dostat Putina fyzicky před tribunál v Haagu. Před tribunál se obvykle stavějí poražení, což Putin v tuto chvíli není. Dopravit ho do Haagu eskortou je neproveditelné, a nepravděpodobné je i to, že by se soudu vydal sám.

Válku na Ukrajině také řeší i druhý „haagský soud“, tedy Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICJ). Ten rozhoduje o sporech mezi státy, a proto k němu podala žalobu na Rusko sama ukrajinská vláda. Ukrajina Rusko obvinila z páchání genocidy a ICJ jí dal za pravdu. Alespoň v předběžném opatření. Rusku v něm nařídil okamžité zastavení jeho „zvláštní vojenské operace“. Moskva přelíčení Mezinárodního soudního dvora ignorovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …