Zavři oko, kázal Janoušek. Kmenta zjistil podrobnosti, píše i o Klausovi

01.11.2012 8:13

MF Dnes přínáší další zajímavé informace o výstavbě na pražské Palmovce, kterou proslavila hláška podnikatele Janouška směrem k magistrátnímu úředníkovi, aby „zavřel oko“. V případu totiž velmi výrazně figuruje žena, která je přinejmenším jmenovkyní a obchodní partnerkou golfového přítele prezidenta Václava Klause.

Zavři oko, kázal Janoušek. Kmenta zjistil podrobnosti, píše i o Klausovi
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

„Prosím tě, tak zavři oko. Dělej, že nic nevidíš,“ přikázal vlivný podnikatel Roman Janoušek šéfovi odboru obchodních aktivit na pražském magistrátu Peteru Ďuricovi. Odposlech telefonátu z května 2007, který přinesla i Česká televize, se týkal výstavby na pražské Palmovce.

Pozemky v lukrativní oblasti kousek od centra města získala společnost Discovery Investment s.r.o. bez výběrového řízení. Předtím totiž měla pozemky pronajaté její sesterská společnost a ve smlouvě bylo chytře zakomponováno i přednostní právo koupě. Cena byla 88 milionů korun. Realitní odborníci přitom odhadují, že v normální soutěži by magistrát mohl za pozemky získat dvakrát tolik.

Kouzlení s nákupní cenou za pozemky v Libni však nekončí. Dopravní podnik si do smlouvy začlenil požadavek, aby uvnitř multifunkčního areálu, který měl na Palmovce vyrůst, stály dvě autobusové zastávky a osm míst na stání autobusů. Toto „autobusové nádraží“ si mělo město pronajmout na padesát let, a nájem, odhadnutý znalcem na 105 milionů, měl být zaplacen jednorázově dopředu. Připočtěme 11,2 milionu za úpravy a údržbu a vychází, že Dopravní podnik bude ještě doplácet. Za další poskytnuté služby si však vyfakturuje ještě 34 milionů, takže ve finále bude inkasovat 5,8 milionu, což je ovšem za dvacet tisíc metrů čtverečních v lokalitě vzdálené deset minut tramvají od centra města pořád neuvěřitelně nízká částka.

MF Dnes a investigativní novinář Jaroslav Kmenta zároveň zjistili, že za firmou Discovery Investment s.r.o., která se mezitím přejmenovala na Akvo Praha s.r.o., stojí jistá Lucie Motlíková. Její jméno naznačuje možnou souvislost s Vladimírem Motlíkem, významným podnikatelem v developmentu a stavebnictví. Motlík nepotvrdil, že by s ní měl jakýkoliv příbuzenský vztah, je však faktem, že spolu figurují ve čtyřech společnostech a Motlíková má trvalé bydliště hned vedle sídla Motlíkovy firmy EPIC.

Motlík je už od devadesátých let blízkým přítelem Václava Klause, který mu v roce 2009 otvíral golfový klub na Zbraslavi. Stal se i jeho členem, má číslo 86. Číslem 80 v Motlíkově golfovém klubu je přitom Roman Janoušek, právě ten, kdo doporučoval kvůli Palmovce „zavřít oko“.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…