Zažádala o 25 tisíc, hned jí to sebrali. Schillerová dá, exekutor zabaví

04.05.2020 10:25

Kompenzační bonus ve výši 25 tisíc korun má být pro každou osobu samostatně výdělečnou činnou, kterou postihl koronavirus. V případě, že si však člověk nechá poslat částku na účet, který je zatížen exekuci, může mít smůlu. Exekutor totiž nemusí výplatu povolit. Píše o tom server Seznam Zprávy.

Zažádala o 25 tisíc, hned jí to sebrali. Schillerová dá, exekutor zabaví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Server přináší příběh 55leté ženy, která se kvůli opatřením kvůli koronaviru ocitla bez příjmu. Požádala o kompenzační bonus ve výši 25 tisíc a chtěla, aby jí byl zaslán na účet u UniCredit Bank, obstavený exekutorem. "Dopředu jsem si na Ministerstvu financí a Finanční správě ověřila, jestli si mohu nechat ty peníze poslat na firemní účet a budou mi vyplaceny. Byla jsem ujištěná, že je to podložené zákonem. Bohužel UniCredit Bank si to vyložila jinak,“ uvedla žena, jíž banka nechtěla peníze vyplatit. 

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

Finanční správa ústy generální ředitelky Tatjany Richterové radí, že lidé by měli banku informovat o tom, že dané peníze výkonu rozhodnutí ani exekuci nepodléhají. UniCrecit Bank však v tuto chvíli přišla s vysvětlením, že částka tím, že je připsána na účet, ztrácí svůj původní chráněný charakter a stává se z ní pohledávka majitele účtu za bankou. Taková pohledávka z účtu již není z exekuce vyjmuta.

"Od okamžiku připsání bonusu na účet proto banka musí i k těmto prostředkům přistupovat jako ke každé jiné pohledávce z účtu (logicky pro banku ani není reálné jakkoliv evidovat, jaké prostředky, v jaké výši a z jakých zdrojů na účet klienta přicházejí). To znamená, že pokud je na předmětném účtu evidována exekuce, banka je povinna do ní zahrnout i tyto prostředky. Majiteli účtu je banka oprávněna z prostředků blokovaných pro exekuci vyplatit prozatím pouze částky, které z exekuce přikázáním pohledávky z účtu vyjímá zákon (prostředky určené na nejbližší mzdy zaměstnanců, částku násobku životního minima jednotlivce)," popisuje server. 

Podle mluvčího UniCredit Bank Petra Plocka se banka musí řídit platnými zákony. A pokyn Generálního finančního ředitelství má podle něj váhu pouze určitého zákonného výkladu, jenž se vztahuje jen k exekucím prováděným finančními úřady. "Ostatní subjekty provádějící exekuce pochopitelně nejsou právním názorem GFŘ vázány," doodal Plocek s tím, že banky jsou jen pasivními vykonavateli povinností, které jim ukládá zákon.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…