Zažalovat školáka za názor? Senátor Hraba se velmi divil, co vše už běží

29.04.2022 11:06

Pokles životní úrovně, velké problémy, další vlna uprchlické krize. Senátor, advokát a ekonom Zdeněk Hraba (STAN) v pořadu Aby bylo jasno popsal, jak by vypadala česká ekonomika, kdyby došlo k zastavení odběru ruského plynu a ruské ropy. Věnoval se také dezinformacím. Vypnuté české weby si prý sám kolikrát rád přečetl. Prozradil také, zda navrhne doktorku Soňu Pekovou znovu na státní vyznamenání.

Zažalovat školáka za názor? Senátor Hraba se velmi divil, co vše už běží
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Odstřihnout se od dodávek ruského plynu a ropy nebude hned. „Transformace české ekonomiky na soběstačnou bude nějaký čas trvat, je ale určitě potřeba. Zásoby plynu a ropy jsou podle informací spíše na měsíce, než týdny, ale stihnout se to hned nedá,“ říká Hraba.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

„V případě, že by se politicky rozhodlo o okamžitém zastavení odběru dodávek, může to způsobit velké problémy pro českou ekonomiku, to je jasná věc,“ varuje senátor. „K okamžitému odstřižení asi dojít ani nemůže, musí se počítat zásoby, předjednat dodávky, alternativy se vyjednávají, ale v jaké fázi jsou, to nedokážu posoudit,“ doplnil.

Naopak Německo i Rakousko jsou v otázce odstřihnutí se od ruských paliv daleko zdrženlivější. Jejich hospodářské komory tvrdí, že by to velmi uškodilo jejich ekonomice i občanům. Zdrženlivě se také stavějí otázce dodávky zbraní na Ukrajinu, jedním z důvodů je ponechat si schopnost bránit svou zemi vlastní vojenskou technikou. Německo raději nabídlo Česku kompenzace za zbraně pro Ukrajinu.

Je vůbec Česká republika schopna bránit svými zbraněmi své území v okamžiku nebezpečí poté, co řadu zbraní na Ukrajinu vyvezla? „Když se podíváme na stav i financování české armády před válkou na Ukrajině, určitě se nedá hovořit o tom, že by to byla armáda, která by byla schopna bránit stát takovou dobu, jako třeba československá armáda v roce 1938. Jestli je Česko dnes obranyschopné, to já nevím,“ pokrčil rameny. Co ví jistě, je pouze to, že vysoce ozbrojené je české obyvatelstvo.

Od představitelů vládní pětikoalice stále slýcháme hlavně to, že v souvislosti s inflací, energetickou a ukrajinskou krizí, všichni zchudneme. Ví vláda přesně, jaký pokles životní úrovně nás skutečně může čekat? „Záležet bude na tom, jak dlouho se bude vyvíjet konflikt na Ukrajině. Důsledky se mohou promítnout na trhy s potravinami v Africe, to může zvednout vlny uprchlíků z Afriky. To může znamenat velký tlak na evropský sociální systém a azylová řízení. Tohle může znamenat problém nejen pro nás, ať už potravinový, nebo energetický,“ uvedl ekonom.

Jako místopředseda Ústavně právního výboru a předseda senátní komise pro Ústavu české republiky okomentoval nové speciální zákony, které by měly umožnit vyvlastňovat, či zmrazit majetky některých ruských občanů. Soukromé vlastnictví je podle Listiny základních práv a svobod nedotknutelné. „Jsem v tomto velmi konzervativní, vyvlastňování by bylo za náhradu, ale propadnutí by byla určitá forma trestu, tedy by mělo být pouze na základě prokázaných trestných činů proti republice. Já si ty speciální zákony nedokážu dost dobře představit – na základě čeho by bylo možné uložit takový trest a jaké by mohly mít znění, aby byly pro mě akceptovatelné,“ sdělil právník Hraba.

Prozradil, jak pohlíží i na to, že v Česku byly vypnuté některé weby? „Z pohledu právníka je to spor mezi sdružením CZ.NIC a těmi vypnutými servery, které promptně přešly logicky na jinou doménu, určitě se budou bránit žalobami, to je jejich právo. Myslím, že v současné době, kdy se informace dají šířit v podstatě libovolně, je to spíš gesto, než účinný nástroj,“ míní.

Myslí si to však i ti, pro které to byl zdroj obživy? „Určitě ne. Přešli na jiné domény, já jsem si řadu z nich se zájmem přečetl, minimálně jsem chtěl vědět, co si myslí i někdo jiný,“ připustil, že dává prostor různým názorovým proudům.

Hraba považuje také za nepřiměřené a nenormální, že na webu poradce ministra školství Ondřeje Štefla je dokonce právní manuál na to, co dělat, když někteří z žáků ve škole veřejně schvalují agresi Ruské federace proti Ukrajině. Škola může uložit výchovné opatření, důtky, po ukončení školní docházky může žáka vyloučit a v případě, že žákovi je víc než 15 let, škola by měla zvážit i trestní oznámení. „Nepřijde mi to přiměřené, mně se to nelíbí, takto by se postupovat nemělo. Pokud budu s ministrem Gazdíkem mluvit, řeknu mu své výhrady,“ řekl k tomuto manuálu na trestání dětí s tím, že do školy by politika neměla vůbec zasahovat.

Potřebuje podle Hraby svobodná a demokratická společnost zmocněnce pro dezinformace a média? „Ne. Je to právo, já mám jiný názor. Je otázka, co je to dezinformace, lživá informace a co je to názor...“ sdělil.

Senátor Hraba vyvolal také rozruch, když označil českou molekulární genetičku Soňu Pekovou za hrdinku a navrhl ji v roce 2021 na státní vyznamenání Za zásluhy v oblasti vědy, tehdy to podpořil i Senát. Znovu ji prý navrhovat nemá v plánu: „Teď už nevím, za co bych ji navrhl. Bylo to v době těch prvních šetření a testů na covid. Postupem času začala více vystupovat v politických komentářích, ty se týkaly jejího názoru na covid, a to už není věc, která by byla důvodem na vyznamenání. Vím, že pak měla i komplikace týkající trestního řízení. Prezident se rozhodl jí státní vyznamenání neudělit a pro mě to tím skončilo,“ řekl závěrem senátor Zdeněk Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…