Zázrak z Madridu. Klaus mladší zvedne tlak všem fanouškům lockdownu

16.11.2020 16:18

Poslanec a šéf hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší apeluje na to, aby byly otevřeny malé provozovny a obchody, stejně tak restaurace a základní školy. Podle něj je epidemie koronaviru na ústupu. Napsal to pro server Echo24.cz.

Zázrak z Madridu. Klaus mladší zvedne tlak všem fanouškům lockdownu
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v Událostech komentářích

„Epidemie velmi nebezpečné nemoci prošla republikou. Teď je na ústupu, a pokud se bude matematicky chovat jako všechny jiné epidemie, co zatím na planetě byly – ústup se bude zrychlovat. V nějakém čase (dva až tři týdny), až bude nových nakažených denně pár set, se ústup zpomalí,“ poznamenal Klaus mladší. Nemoc podle něj zasáhla republiku výrazně, a to, že situace zůstala pod kontrolou, není v důsledku činnosti vlády a jejích zakazujících opatření, ale je to zásluha robustnosti a kvality našeho zdravotnictví a obrovské práce lékařů a sester

„Mnoho lidí, možná většina, si ale myslí opak. Myslí si, že epidemie zrychluje a zpomaluje podle vládních opatření a zákazů. Pokud epidemie postupuje, jsou na vině nezodpovědní spoluobčané, kteří něco nedodržují, nebo vláda, že toho zakazuje málo,“ poznamenal Klaus mladší. On sám patří podle svých slov do druhé skupiny obyvatel, jež si myslí, že souvislost mezi vládními opatřeními a zákazy a průběhem virové epidemie populací je malá. 

„Vliv opatření, přiznejme si, roste s jejich drakoničností. Když bude absolutní zákaz vycházení pro všechny a lidé budou muset žít 14 dní ze zásob, popřípadě hladovět, a bude zavřené úplně všechno – průběh epidemie bude výrazně plošší. Ale nebude to nula. V ulicích budou policisté a vojáci – a ti pojedou spolu stejným autem a pak domů za rodinou. Lékaři a sestry pojedou do nemocnic a obvodní lékaři také. Někdo poveze členy vlády na jednání, co ještě mají zakázat, a bude tam pak čekat a bavit se s ostatními šoféry, někdo jim tam bude vařit kafe a kopírovat dokumenty a bude fungovat i jaderná elektrárna a tak dále a tak dále,“ popisuje Klaus mladší. 

„Můžeme si myslet, že epidemie teď ustupuje díky ještě dramatičtějším omezením z října, ale taky si můžeme myslet, že epidemie prostě populací již prošla. Bylo vidět na číslech Prahy, která je díky své velikosti a hustotě obyvatelstva pro epidemie určitě náchylnější a nebezpečnější, že zde jako první došlo k ústupu, a nejhorší situace byla ve venkovských oblastech Benešovska, Zlínska, Náchodska a podobně. O víkendu oběhl českým tiskem ‚zázrak z Madridu‘, kde jsou plné restaurace a všechno a nemoc tam přesto ustoupila více než ve zbytku Španělska, kde je restrikcí více,“ dodal Klaus mladší, že důvod bude jako u Prahy.

„Máme se soustředit na udržení či zvýšení robustnosti našeho zdravotnictví pro podobné šokové případy. Například zavřením základních škol jsme laťku, kolik toho jsou nemocnice schopné zvládnout, snížili, neb stovky sestřiček a lékařek zůstaly doma hlídat vlastní děti. Podobně jako jsme po hrůzostrašných a zcela nečekaných povodních začali budovat systém mobilních povodňových stěn a celého systému ochrany velkých měst,“ dodává dále poslanec. 

„Rozvolňování aneb otevřete okamžitě základní školy. Otevřete malé provozovny a obchody. Otevřete restaurace. Žádné vědecké poznatky na vliv vládních opatření a tvaru epidemiologické křivky neexistují. Ještě více to platí o sestupné fázi epidemie a takzvaném rozvolňování. Budou do školy chodit děti od D a Chň a další týden od S a Kl? Počet dětí ve studijní skupině bude dvojnásobek třetí odmocniny z 300π žáků? Vždyť k tomu neexistují žádná relevantní data – jen strach, ‚aby se nám to zase nerozběhlo‘,“ apeloval dále Klaus na to, aby došlo k celoplošnému otevření. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …