Zběsilé zvyšování zdanění tabáku žene kuřáky na černý trh

04.07.2023 9:00 | Analýza

Česká vláda řeší, jak zalepit děravý státní rozpočet. Jedním ze zdrojů příjmů má být i růst zdanění tabákových výrobků, které obsahuje ohlášený konsolidační balíček. Na první pohled se může zdát, že nejenže český stát vybere více peněz, ale zároveň vyšší cena přesvědčí kuřáky, aby se vzdali své neřesti. Bohužel, nefunguje ani to první, ani to druhé.

Zběsilé zvyšování zdanění tabáku žene kuřáky na černý trh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety, ilustrační foto

Potvrzuje to zpráva poradenské společnosti KPMG o nelegální spotřebě cigaret za rok 2022. Země EU vloni přišly kvůli nelegální výrobě a prodeji cigaret o 11,3 miliardy eur. Peníze kvůli vysokému zdanění cigaret ztrácí i Česko. Dle KPMG naše země vloni kvůli nelegálnímu obchodu s tabákovými výrobky nevybrala daně ve výši 93 milionů euro, tedy asi 2,2 miliardy korun.
 
Celkově se vloni spotřebovalo v EU 35,8 miliardy kusů nelegálních cigaret a jejich podíl na celkové spotřebě vzrostl na 8,2 procenta. Dochází k tomu přesto, že celková spotřeba cigaret se v EU postupně snižuje. To znamená, že na černý trh míří stále více kuřáků. Smutný primát v tomto ohledu drží Francie, která kvůli nelegálnímu obchodu s cigaretami přišla jen v uplynulém roce o 7,25 miliardy eur. Právě země galského kohouta je odstrašujícím příkladem, jak rozhodně nebojovat proti kouření. Francouzská vláda spustila v roce 2017 nový daňový plán, který měl za následek zvýšení průměrné ceny krabičky cigaret nad deset euro. Vláda takto chtěla snížit podíl kuřáků v populaci, který tedy dosahoval vysokých 27 procent.
 

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Jaký je výsledek? Podíl kuřáků se ve Francii snížil minimálně na současných zhruba 25,5 procenta, ale podíl nelegálních cigaret na celkové spotřebě zároveň vzrostl z 13,1 procenta v roce 2017 na 32,4 procenta. Téměř třetina francouzských kuřáků tak ve snaze ušetřit nyní nakupuje na černém trhu. Podobný obrázek nabízí i Irsko, kde jsou cigarety vůbec nejdražší v celé EU (krabička stojí přes 13 euro) a podíl černého trhu v ostrovní zemi je téměř čtvrtinový.
 
Vysoké zdanění tabákových výrobků nemá za následek jen nižší příjmy pro státní rozpočet, ale i značná rizika pro zdraví kuřáků. Není totiž jasné, z čeho se cigarety v nelegálních dílnách vyrábějí. Černí producenti logicky nepodléhají jakékoliv kontrole, takže do cigaret mohou přimíchat prakticky cokoliv. Navíc nelegální cigarety jsou významně levnější, jejich konzumenti tedy dál nejsou motivováni k omezování spotřeby. V neposlední řadě se rozsáhlý černý trh propisuje i do nárůstu kriminality. 
 
Nadměrné zdanění tabáku tedy nejen nevede k vyšším příjmům států, ale má i celou řadu negativních důsledků jak pro zdraví kuřáků, tak pro celou společnost. Odborníci na boj se závislostmi varují,  že snaha vymýtit kouření cigaret jen formou další daňové zátěže a restrikcí zcela ignoruje realitu. A upozorňují, že dnes již existují  moderní alternativy, které mohou hořící cigarety nahradit. Ty jsou totiž zdaleka nejškodlivějším nikotinovým produktem na trhu, protože drtivá většina rizik spojených s konzumací cigaret souvisí právě s nedokonalým spalováním tabáku.  Profesor Michael Russell totiž již před téměř padesáti lety řekl: „Lidé kouří kvůli nikotinu, ale umírají kvůli dehtu.“ 
 
Světově uznávaný adiktolog Karl Fagerström je přesvědčen, že uplatnění alternativních nikotinových produktů může pomoci snížit míru kouření podstatně rychleji než tradiční opatření ke kontrole tabáku zaměřená pouze na restrikci a prevenci. „Společnost bez tabáku je realistický cíl, ale sotva dosáhneme společnosti bez nikotinu,“ upozornil v nedávném rozhovoru pro španělský list El País s tím, že čistý nikotin má stejný dopad na zdraví jako kofein a je méně škodlivý než alkohol. 
 
I proto se na snižování rizik plynoucích z užívání návykových látek, včetně nikotinu, zaměřuje stále více zemí. Absolutním premiantem je v tomto ohledu Švédsko, kterému se podle všeho již letos podaří snížit míru kouření pod pět procent. Cigarety tam prakticky nahradil tradiční švédský výrobek snus – malé sáčky s obsahem tabáku, které se rozpouštějí v ústech. Rozšíření této formy užívání nikotinu mělo za následek rapidní snížení výskytu onemocnění spojených s kouřením – Švédsko tak vykazuje nejnižší míru výskytu i úmrtnosti na rakovinu plic a další onemocnění související s kouřením ze všech zemí EU. 
 
Jak opakovaně potvrdily regulační úřady v Evropě i řadě dalších zemí světa, moderní alternativy jako elektronické cigarety, zahřívané tabákové výrobky nebo nikotinové sáčky představují z pohledu veřejného zdraví zásadně menší riziko než cigarety. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co čekali?!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 04.07.2023 10:52:16
Polsko.Ukrajinské cigarety a výroba nekolkovaných cigaret.To vše jede na plné pecky.Jen blázen by dával své peníze nenažrané Pětidemolici.Ostatně ostuda v Thajwanu,kdy na plech ožralý člen delegace spáchal mezinárodní ostudu,hovoří za vše.Nám zdraží malé lidské radosti a sami prožívají každodenní bakchanálie, ja ko v antickém Římě.Hrstka tzv.zástupců lidu si přivlastnila stát a s lidmi jedná jako s nevolníky.Pravdou je,že budou škodit do té míry,dokdy jim to sami dovolíme.Oni jsou námi voleni na určitou dobu pouhopouhými správci a mají konat v náš prospěch,nikoliv neprospěch,jak do dosud činí.Pětidemolici zmar!!!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…