Zdá se, že ministryně práce a sociálních věcí Maláčová chce zničit živnostníky, zní z SPD

18.01.2021 22:17

Důchodová reforma z dílny ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové počítá s vyššími odvody pro OSVČ. Živnostníci a další podnikatelé mají nově platit sociální pojištění ze 75 procent zisku místo současných 50. Maláčová to zdůvodňuje tím, že podnikatelé platí citelně nižší sociální pojištění než zaměstnanci. Podle Tomia Okamury to však vypadá, že Jana Maláčová a současná vláda chtějí definitivně zničit živnostníky.

Zdá se, že ministryně práce a sociálních věcí Maláčová chce zničit živnostníky, zní z SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Mělo by být Lukašenkovu Bělorusku odňato pořádání letošního hokejového mistrovství světa ?

14%
86%
hlasovalo: 8445 lidí
„Jakoby nestačila restriktivní opatření vlády, která spoustu živnostníků dohánějí k ukončení činnosti, tak Maláčová nyní prosazuje, že živnostníci a další podnikatelé mají nově platit sociální pojištění ze 75 procent zisku místo z 50 procent,“ netají se svým názorem Okamura. 
 
A rovnou přidal i příklad. „Živnostník s průměrným měsíčním příjmem 34 tisíc korun, který uplatňuje 60% výdajový paušál, dnes platí minimální sociální pojištění ve výši 2588 korun. Kdyby návrh na vyšší odvody prošel, bylo by to 2978 korun. To je pro hnutí SPD naprosto nepřijatelné,“ dodal předseda SPD.
 
„Babišova vláda si nejspíš vetkla za úkol zničit drobné podnikatele, aby je mohly nahradit mamutí nadnárodní korporace,“ říká Okamura s tím, že hnutí SPD naopak podporuje drobné a střední podnikatele, kteří platí daně v naší zemi a zaměstnávají sebe a dávají práci českým lidem. „Odmítáme, aby jim vláda házela klacky pod nohy,“ uzavřel Okamura. 

MPSV v prosinci 2020 představilo návrh důchodové reformy, která má 3 hlavní cíle. Spravedlivé, srozumitelné a udržitelné důchody. Reforma proto v první fázi přináší sedm zásadních změn, mimo jiné zavádí základní důchody, výchovné nebo nižší důchodový věk pro pracující v náročných profesích. Reforma, tak jak ji představila ministryně Maláčová a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová, přitom vychází z principů schválených Komisí pro spravedlivé důchody a koresponduje se závěry důchodové studie OECD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…