Zdechovský: Od roku 2035 bez spalovacích aut? Ne, to ne

21.12.2021 12:46 | Glosa

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) kritizuje plány Evropské komise, aby se od roku 2035 neprodávaly automobily se spalovacím motorem. „Ano, pojďme řešit ekologii, ale pojďme ji řešit nějakým rozumným způsobem,“ vzkazuje do Bruselu europoslanec.

Zdechovský: Od roku 2035 bez spalovacích aut? Ne, to ne
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Zdechovský na svém facebooku odsoudil návrh Evropské komise na zákaz prodeje aut se spalovacími motory, který by měl platit již za necelých 14 let. „Zákaz spalovacích motorů – další krok pro zelenější planetu. Opět rozumím snahám a opět nechápu provedení,“ říká Zdechovský s tím, že podobné nahodilé termíny jsou nereálné.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Zákaz aut se spalovacími motory do roku 2035 je podle Zdechovského nesmysl. „Jste pro zákaz? Já ne. Ne v této formě, s tímto deadlinem. Na elektromobily nemáme připravenou infrastrukturu, nejsou na to připravené automobilky, snadno by se mohlo stát, že nová auta budou pro lidi finančně nedostupná,“ varuje Zdechovský.

Místo toto by se podle něj měly hledat další alternativy. „Měli bychom hledat další alternativní pohony, pracovat třeba s vodíkem. Ano, pojďme řešit ekologii, ale pojďme ji řešit nějakým rozumným způsobem,“ uzavírá europoslanec.

S návrhem nesouhlasí ani nová vláda v čele s premiérem Petrem Fialou. „To by ohrozilo existenčně řadu lidí u nás, kteří auto nepoužívají jako luxus nebo pro zábavu, ale je to prostředek, kterým se dostanou ke svým známým, rodičům nebo i do zaměstnání,“ řekl Fiala podle informací České televize.

„Určovat teď nějaký pevný termín nepovažuji za důležité. Časem to vyřeší i trh. V současné době je elektromobil luxusem,“ přidal se vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…