Zdechovský vysvětluje svá slova o nestřízlivém Zemanovi: Já prezidenta hájil. Ti lidé si mysleli, že chce vážně likvidovat novináře, nechápali, že žertoval

31.05.2017 17:43

ROZHOVOR „Byla to reakce na tvrzení Julie Majerczakové z Reportérů bez hranic, která připomněla slova českého prezidenta Miloše Zemana o likvidování novinářů. Ona dávala tyto jeho výroky do souvislosti s omezením svobody slova v České republice. Chtěl jsem to zlehčit, že je nesmíme brát až tak moc vážně,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz z kontextu vytržená slova na adresu prezidenta europoslanec Tomáš Zdechovský. Podle něj se tato kauza neměla vůbec v EP probírat. „Je to vnitřní záležitost ČR,“ konstatoval.

Zdechovský vysvětluje svá slova o nestřízlivém Zemanovi: Já prezidenta hájil. Ti lidé si mysleli, že chce vážně likvidovat novináře, nechápali, že žertoval
Foto: David Daniel
Popisek: Poslanec Ivan Gabal a europoslanec Tomáš Zdechovský na debatě v Jihlavě

„My se za Miloše Zemana v České republice mnozí velmi stydíme. Protože Miloš Zeman často svá vystoupení provádí ve stavu, který bychom těžko okomentovali jako stav střízlivý. Ale neberte to prosím tak, že Miloš Zeman útočí na média,“ pronesl jste údajně na debatě o stavu českých médií v Evropském parlamentu. Jak jste to myslel? Je toto vyjádření nějak vytrženo z kontextu?

Ano. Bylo to vytrženo z kontextu. Psal jsem to i lidem v rámci dotazů na ParlamentníchListech.cz. Bylo jich asi třicet a všem jsem osobně odepsal. Byla to reakce na tvrzení šéfky bruselské pobočky Reportérů bez hranic Julie Majerczakové, která připomněla slova českého prezidenta Miloše Zemana, který v Číně v diskusi s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzval k likvidování novinářů, zřejmě v žertu. Ona dávala tyto výroky Miloše Zemana do souvislosti s omezením svobody slova v České republice, jako útoky na novináře. Chtěl jsem to zlehčit, že to nejsou útoky prezidenta, respektive že to nesmíme brát až tak moc vážně.

Takže jste ho vlastně specifickým způsobem hájil?

Ano. Vlastně jsem ho hájil. Když se to vytrhne z kontextu a říká se, že Miloš Zeman chce zabíjet novináře. Tak to nejde chápat.

Europoslanec Zahradil se na sociálních sítích podivil, že na jednání byli včera pozváni dva novináři z Economie, což je hlavní soukromý konkurent Babišovy Mafry. Domníval se, že to působí nevyváženě. Jak to vidíte vy?

Kritizoval jsem to od začátku, že to Luděk Niedermayer prosadil na jednání Evropského parlamentu. Spolu s některými dalšími českými europoslanci jsem se stavěl proti tomu, aby se o kauze s Babišem v EP vůbec jednalo, protože jde o vnitřní záležitost ČR. Podle mě to ta debata ukázala. Niedermayer potom řekl, že z peněz, které máme na delegaci, můžeme pozvat jednoho novináře. Tím podle mě mohla být objektivita těch výstupů výrazně ovlivněna. Přišlo mi nehorázné, že tam vybrali novináře, jako je Pavel Šafr a podobní, kteří nebudou samozřejmě příznivě psát o Babišovi.

Když je to takhle, tak v rámci objektivity měli pozvat i nějaké novináře z Mladé fronty Dnes či Lidových novin...

Ti tam ovšem nebyli. Měli jsme odejít od snah dostat to do volebních témat a zůstat u faktů. A ta mluví jasně. Daleko horší stav médií je ve Francii, Velké Británii a dalších. Úroveň svobody médií je v Česku poměrně vysoká.

Je vůbec správné, že se stav českých či jiných médií řeší v Evropském parlamentu? Což může být i kontraproduktivní. Neměli bychom si to rozebrat hlavně tady, v České republice?

Obecně stav médií i demokracie bychom měli v Evropském parlamentu řešit. Ale neměli bychom vytrhávat jednu kauzu, nahrávky Andreje Babiše zobecnit a mluvit o celé České republice. Myslím, že řada českých médií je nezávislých. Dělat z toho větší kauzu, než je, mi přijde nesmyslné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…