Zdeněk Pohlreich: Horší než rok 1968. Než 11. září 2001

25.03.2020 7:27

„Hrozí nám krach. Je to jako za války a sliby vlády nestačí,“ to jsou slova restauratéra a kuchaře Zdeňka Pohlreicha, jenž byl hostem v pořadu Prostor X.

Zdeněk Pohlreich: Horší než rok 1968. Než 11. září 2001
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéfkuchařská hvězda Zdeněk Pohlreich

Pohlreich v současné době, kdy z vládního nařízení jsou uzavřeny veškeré hospody a restaurace kvůli epidemii koronaviru, rozváží jídlo záchranářům. „Všichni šijou roušky, a jakkoliv je to záslužná věc, mně přišlo, že už toho je moc. A já jsem si uvědomil, že když jsem byl na vojně, tak nám říkali, že kvalitní strava je pro morálku mužstva důležitá,“ poznamenal Pohlreich, proč se k tomuto kroku rozhodl.

Anketa

Měl by se seškrtat rozpočet ministerstva obrany?

92%
8%
hlasovalo: 14832 lidí

„Jsme lidé, kteří jsou zvyklí se živit prací, a teď když nemáme, co dělat, tak to vyvolává problémy,“ poznamenal i psychologický aspekt jeho pomoci Pohlreich, že jde o určitou formu terapie. Pohlreich je rovněž jedním ze signatářů dopisu vládě, kde žádá o pomoc. 

„Popisujeme problém, který samozřejmě trefil gastronomii jako takovou. Lidé nemají co dělat a my je teoreticky musíme platit, nebo prakticky…potřebujeme, aby ten stát plnil svoji funkci. Moje osobní vidění té situace je takové, že já to vnímám tak, že my platíme daně, jmenuje se ten produkt, který platíme, zdravotní a sociální pojištění. A v zásadě já to vidím asi tak, že když jsme si tu pojistku zaplatili, tak bychom asi chtěli, aby nastalo nějaké plnění,“ sdělil Pohlreich. 

Současná opatření proti šíření koronaviru řada restaurací nepřežije. „Je to jednoznačně smrtící situace,“ uvedl. Pro restaurace je to horší než rok 1968 nebo 11. září 2001. On sám něco takového, jako se děje teď, prý nezažil. Označení situace válkou je dle jeho slov namístě. Důležité jsou nyní dle jeho slov konkrétní činy, nikoliv jen sliby. 

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí

Koronaviru jako takového se nebojí. „Je to pro společnost velká facka,“ uvedl. Podle něj jsme žili příliš lehkovážně a mysleli jsme si, že si vše můžeme koupit. Řešili jsme také hlouposti. „Toto vidím jako vztyčený prst,“ sdělil Pohlreich. Za výrobky jsme dle něj neviděli člověka. 

Závěrem se Pohlreich vyjádřil k zákazu cestování, na který si podle něj Češi nezvyknou, takže se určitě nebojí, že by to takto zůstalo. Změnit se bude muset ale Evropská unie. „Je to budíček, obrovské vystřízlivění. Pecku na solar dostali všichni a pomalu ani nevědí, odkud to přišlo,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…