Zdeněk Svěrák promluvil o Miloši Zemanovi

07.10.2016 12:30

Osmdesátiletý Zdeněk Svěrák dává v rozhovoru pro Zprávy Seznam.cz najevo, že jeho názor na prezidenta Miloše Zeman se nijak nezměnil. Nečeká od něj žádnou medaili a nelíbí se mu, jak si Zeman v úřadu počíná. Svěráka prý také překvapil textař a antropolog Michal Horáček.

Zdeněk Svěrák promluvil o Miloši Zemanovi
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zdeněk Svěrák je český dramatik, scénárista, herec a autor písňových textů

Před první přímou prezidentskou volbou v roce 2013 Zdeněk Svěrák jasně podpořil na prezidenta Karla Schwarzenberga (TOP 09). Dnes by na svém rozhodnutí nic neměnil. Miloš Zeman se mu na Hradě nelíbí, protože si zřejmě myslí, že jako prezident si může dělat, co se mu zlíbí.

„Myslím, že platí to, co jsem mu tenkrát řekl, tedy že v jeho pojetí politiky je vše dovoleno, že k tomu, aby dosáhl svého cíle, tak účel světí prostředky. A já mám tu zkušenost, že když prostředky nejsou čisté, tak se i ten cíl pošpiní. Myslím, že tak to je,“ varoval v rozhovoru herec, režisér a spisovatel.

Za pár dní bude prezident udělovat nová státní vyznamenání a tradičně ocení i některé umělce. Svěrák však nečeká, že by u příležitosti státního svátku 28. října nějaké vyznamenání dostal. „Ne, od prezidenta nečekám medaili. Ani po medailích nějak netoužím,“ konstatoval.

Angažmá v první prezidentské volbě Svěráka prý jaksi „vycuclo“ a unavilo. Dlouho se ze všeho vzpamatovával a o pět let později nechce něco podobného absolvovat znovu.

„Už jsem zase o pět let starší a moje zkušenost ukázala, že to mému organismu a mé duši nedělá dobře. Dost mě to vycuclo a dost dlouho jsem se z toho vzpamatovával,“ posteskl si. Dnes se mu zdá sympatická Kroměřížská výzva, která chce najít důstojného kandidáta. Svěráka jen překvapilo, že se od této iniciativy distancoval Michal Horáček, který má jistou šanci na zvolení, pokud do prezidentského boje opravdu vstoupí.

„Docela mi byla sympatická Kroměřížská výzva, která vymyslela ten peloton, z něhož by měl vyjít pro většinu lidí přijatelný kandidát. Dost mě zarazilo, že Michal Horáček, který o kandidaturu usiluje a měl by v tom pelotonu šanci, to odmítá a chce jít jenom sám za sebe. Uvidíme, kudy se to bude ubírat,“ prohlásil Svěrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…