Zdravím všechny bytosti, začala kandidátka Michailidu. Pak popsala svůj sen o vzájemné společnosti

08.01.2022 12:18

V Pardubicích probíhá on-line sjezd Pirátů. O post předsedy se na něm ucházejí 4 lidé: Ivan Bartoš, který post obhajuje, senátor Lukáš Wagenknecht, někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a ostravský radní David Witosz. Michailidu na sebe už před volbami prohlásila, že se cítí být v srdci komunistkou. V kandidátském projevu místo slova komunismus sáhla k větě: „Moje sdílení utopického snu o demokratické, kooperativní a vzájemné společnosti.“

Zdravím všechny bytosti, začala kandidátka Michailidu. Pak popsala svůj sen o vzájemné společnosti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Janka Michailidu v kampani Pirátů 2021

Piráti si tuto sobotu a neděli volí své vedení a členové Pirátské strany si také vyslechnou své nové ministry. Na předsedu kandidují 4 lidé: vedle Ivana Bartoše, který post předsedy obhajuje, je to senátor Lukáš Wagenknecht, někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a ostravský radní David Witosz.

Jediná kandidátka mezi uchazeči Jana Michailidu dala už před sjezdem najevo, že se cítí být komunistkou. Ve svém kandidátském projevu však slovo komunismus nepoužila.

„Ježíš, mě zmizela půlka hlavy,“ začala trochu nečekaně, když se postavila k řečnickému pultíku a všimla si, jak ji asi vidí kolegové na svých počítačích. Pak se vyhnula oslovení „piráti a pirátky“. „Zdravím všechny bytosti celostátního fóra,“ řekla doslova.

Hned poté se dovolávala návratu k idealismu a aktivismu od pragmatismu. Tenhle konflikt podle ní stranu oslaboval. Teď by podle ní bylo lepší, aby obě tyto skupiny Pirátské strany spolupracovaly a aby nabízely přednosti obou těchto proudů. „Musí přestat to, co bylo doteď, že jsme proti sobě vlastně bojovali,“ prohlásila Michailidu.

Michailidu se jasně postavila na stranu idealismu. „Naše politická moc, kterou v současnosti máme, stojí na dobrovolnické práci,“ zdůraznila s tím, že této práce je třeba si vážit. Ráda by také docílila toho, aby členové piráti raději chodili na Pirátské fórum než na facebook.

Zdůraznila, že se sama necítí politicky ve středu. Členy Pirátské strany jsou podle ní jak lidé stojící v liberálním středu, ale také lidé, kteří se řadí k liberální pravici, a pak jsou členy strany lidé, které lze zařadit k liberální levici.

„Na závěr bych chtěla říct, že mě velice mrzí, že moje sdílení utopického snu o demokratické, kooperativní a vzájemné společnosti způsobilo mnoha lidem velkou negativitu v jejich životech,“ obešla pojem komunismus.

Pak už Jana Michailidu jen poděkovala za pozornost.

Po kandidátských projevech poslal zdravici Pirátům také senátor Václav Láska.

Zdůraznil, že zástupci Pirátů jsou teď v horní komoře parlamentu válcováni konzervativní koalici ODS, lidovců a TOP 09, po jejímž boku prý často stojí i STAN. Náš klub držel pohromadě, ale byl válcován ODS, lidovci a konzervativní částí STANU, posteskl si Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Velmi prý uvítal, že se konečně uzavřela kapitola, během které v České republice vládl majitel Agrofertu, byť o něm mluví jako o své bývalé firmě,  Andrej Babiš (ANO). „Naši zemi už neřídí Agrofert,“ zajásal senátor

Ale v tuhle chvíli se podle Lásky Piráti musí vymezovat právě proti konzervativním silám.

„Když už jsme opustili směr na Peking a Moskvu, tak by fakt byla škoda, abychom na další čtyři roky zaparkovali někde u Varšavy,“ zvolal Láska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…