Zdravotníci se bouří proti povinnému očkování. Válek je „setřel“ smskou

21.12.2021 19:32

Více než čtyři tisíce zdravotníků se ohrazují proti povinnému očkování a nátlaku k němu. Proti povinnosti očkování zdravotnických profesí a tomu, aby práci kvůli nezájmu o vakcinaci ztratili i ti, kteří po dobu pandemie sami pomáhali v první linii, se staví petice s názvem „Deklarace sester“. Zdravotníkům též vadí, že očkovaní kolegové se nemusejí testovat a mohou tak šířit infekci. K petici se již vyjádřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 89).

Zdravotníci se bouří proti povinnému očkování. Válek je „setřel“ smskou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Zdravotníci v deklaraci odmítají, aby byla společnost rozdělována na očkované a neočkované; neočkovaní jsou podle nich diskriminováni a čelí společenské stigmatizaci.

Zamezit chtějí především tomu, že neočkovaní – či ti, kteří nechtějí další dávky očkování i pokud pro ně bude povinné – by ztratili práci, a to přesto, že po dobu pandemie také oni pomáhali v první linii.

„Jakkoli obtížně zvladatelná situace je, a navzdory vládním opatřením, která nám ztěžují práci, jsme připraveni poskytovat zdravotní, ošetřovatelskou i pečovatelskou péči v plném nasazení. Vytváří se prostor pro segregaci a diskriminaci, byť pracujeme jako jeden tým, který má stejný cíl. Drtivá většina z nás vnímá svou práci jako poslání. Pomáhat v nouzi máme jako základní příčku žebříčku hodnot a součást naší integrity,“ píší zdravotníci v textu deklarace.

„I přes překážky, které jsou nám kladeny, stále odoláváme a plníme své závazky. Nyní nám tuto možnost berete. Naprosto nelidsky nás vyhodíte, ukončíte pracovní poměr výpovědí, bez mrknutí oka, aniž byste jen na chvilku připustili, že řada z nás byla covidem-19 zasažena, a s námi celé rodiny a přátelé. Přesto jsme se vrátili a bez dalších výmluv jsme se opět postavili do první linie,“ poukazují dále.

Právě podobné zkušenosti má i organizátorka petičního listu, zdravotní sestra pražské Thomayerovy nemocnice Adriana Čipižáková, která onemocnění covid-19 prodělala, avšak nemocnici neuvedla, zda má – dosud stále dobrovolné – očkování proti covidu-19.

„Vzhledem k tomu, že nejsem ochotná se testovat, protože jsem nepředložila, zda jsem či nejsem očkována, mi přišel vytýkací dopis, že musím nastoupit na neplacené volno. Samozřejmě se mi to nelíbí, chtěla bych pracovat,“ řekla CNN Prima News organizátorka petice.

Další ze signatářek petice, zdravotní sestra Martina Mrkosová, zase upozorňuje, že není v pořádku, když očkovaní zdravotníci mohou bez testování šířit infekci. „Jak moc kolegiální je, že očkovaní nejsou testovaní? Přitom i o nich víme, že jsou přenašeči,“ vyjádřila se.

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek míní, že by přitom měli jít zdravotníci příkladem. „Kdo jiný by se měl dobrovolně očkovat a jít příkladem, než zdravotníci, tedy i sestřičky?“ napsal Válek televizi CNN Prima News prostřednictvím SMS zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…