Zdravotnictví jako za komunismu. Politikům dáváme bianko šek na náš život, zlobí se Zálom

01.12.2023 13:18 | Monitoring

Nejbližší dny teprve ukážou, jestli se premiéru Petru Fialovi podařilo zažehnat pro tuto chvíli poslední krizi ve zdravotnictví, která díky výpovědi přesčasových hodin u více jak šesti tisíc lékařů mohla zásadním způsobem ohrozit dostupnost zdravotní péče u nás. Jenže jak upozornil místopředseda Svobodných Luboš Zálom, problémy českého zdravotnictví jsou podstatně hlubší a připomínají centrálně plánované zdravotnictví za minulého režimu.

Zdravotnictví jako za komunismu. Politikům dáváme bianko šek na náš život, zlobí se Zálom
Foto: Archiv L. Záloma
Popisek: Luboš Zálom, místopředseda Svobodných

„Ministr zdravotnictví vlastně uplatňuje metody centrálního plánování. A tím vlastně plánuje zdraví nás všech,“ uvedl Luboš Zálom, místopředseda Svobodných, který zároveň ve svém blogu zavzpomínal na to, co všechno centrálně plánovaná ekonomika znamenala. „Sametová revoluce ukončila centrálně plánovaný chaos, protože tu přehlídku neustálého nedostatku základního zboží toaletním papírem nebo hygienickými potřebami počínaje a jogurty konče, výpadků zásobování, s tím spojeného úplatkářství a dlouhých čekacích lhůt či pořadníků, nebo neustále se snižující kvality zboží denní potřeby i potravin, to vše nelze nazvat jinak než chaosem,“ připomněl Zálom, podle kterého stejný nedostatek teď zažíváme ve zdravotnictví. 
 

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15484 lidí
„Je málo antibiotik, málo zubařů na pojišťovnu a málo lékařů obecně. Aby se systém zcela nesesypal, lékaři, zejména ti mladí, jsou přetěžováni bez ohledu na to, jaké to může znamenat riziko pro pacienty. Čekací lhůty na zákroky se budou prodlužovat. Pan ministr Válek, nás z televizních obrazovek upozorňuje, že na nedostatek si budeme muset zvyknout. Že mnohé dříve běžně dostupné léky budou na příděl,“ uvedl Luboš Zálom s tím, že ministr tak vlastně řídí zdravotnictví, pak do značné míry vlastně centrálně plánuje naše zdraví. 
 
„Jak se asi stát začne chovat, až se nevyhnutelný důsledek státního řízení, tedy nedostatek a zhoršení kvality, dále prohloubí? Na koho z nás to padne, až budeme potřebovat akutní zákrok, ale stát podle svých regulačních a plánovacích tabulek řekne, ty musíš počkat. Ty to musíš vydržet. Ty péči nedostaneš. Ty se jí možná ani nedočkáš. Ale zvykni si na to, protože my, tedy všemocný stát, řídíme, jak se budeš léčit a jestli se vyléčíš. Řídíme tvoje zdraví. Smiř se s tím,“ dodal místopředseda Svobodných a zároveň vyzval, abychom pochopili, že jestliže uznáváme státní svrchovanost nad zdravotnictvím, pak politikům dáváme bianko šek na náš život. 
 
„Když víme, že všude jinde, v potravinářství, v oblasti výpočetních technologií, v automobilovém průmyslu nebo třeba v oblasti výroby toaletního papíru přináší svoboda volby vždy větší efektivitu, kvalitu, dostupnost i pestrost sortimentu, proč tedy větší efektivitu a kvalitu a dostupnost nechceme ve zdravotnictví? Záměrně říkám, že nechceme. Protože chtít něco, a skutečně pro to něco udělat, jsou dvě různé věci,“ myslí si Zálom, podle kterého však v žádném případě není možné téma zúžit na diskusi o privatizaci či odstátnění celého zdravotnictví. 
 
„Když ale vidíme, do jakého chaosu české zdravotnictví upadá, zatímco politici nám říkají, že si na to zkrátka musíme zvyknout, přál bych si, kdybychom o zdravotnictví zkusili alespoň na okamžik přemýšlet trochu jinak. Abychom viděli stát jako zásadní problém, nikoliv jako řešení. A abychom zkusili přemýšlet o tom, že by to třeba mohlo jít i jinak, protože principy dobrovolné, oboustranně výhodné spolupráce mezi lidmi přece musí fungovat všude, neboť plynou ze samotné podstaty lidské přirozenosti a lidského jednání. A že svěřovat svoje zdraví do rukou lidem jako je třeba pan ministr Válek, je obrovský hazard,“ dodal Zálom. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dostupnost zboží?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 01.12.2023 13:59:38
Dnes je dostupnost limitovaná finančními prostředky. Podívejte se, co si důchodce může dovolit koupit. Z tohoto pohledu byl na tom za socialismu lépe. Není důležité, kolik máte zboží, zda můžete cestovat, ale kolik máte na to prostředků. Za socialismu důchodce si mohl dopřát pobyt u moře, návštěvu divadel, muzeí, hradů, zámků. Dnes jen výjmečně. Stále ještě žijí lidé, kteří socialismus zažili. Řada z nich, z těch běžných občanů, vám řekne, že za socialismu se jim dařilo lépe, zejména v 80. letech. Jogurty i penicilin byly.

|  8 |  1

Další články z rubriky

Tvář dnešní ODS? P*del Pavla Novotného! Vyskočil nechce přirovnáním urážet prasátka

6:50 Tvář dnešní ODS? P*del Pavla Novotného! Vyskočil nechce přirovnáním urážet prasátka

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Už se ví, kdo nás osvobodil? Od roku 90 hloupá kampaň s přepisován…