Zdražování podpořené válkou žene mnohé Čechy do rukou dezinformátorům. Toto se prý šíří, analyzuje tisk

22.04.2022 10:25

Údajné stanové městečko s Ukrajinci, ostré e-maily posílané na jednu konkrétní základní školu, ze které byla vyhozena učitelka, a desítky tisíc korun pro bývalého poslance SPD a Volného bloku Lubomíra Volného. MF Dnes si posvítila na to, jaké informace se po Česku šíří o ukrajinských uprchlících. A kdo je šíří. Bezpečnostní experti varují, že tito dezinformátoři mohou teď nabrat na síle.

Zdražování podpořené válkou žene mnohé Čechy do rukou dezinformátorům. Toto se prý šíří, analyzuje tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Volný

Kolem Základní školy Dlouhý Lán v Praze to dál vře. Po tom, co si jeden z žáků nahrál při hodině slohu učitelku Martinu Bednářovou, která tvrdila, že v Kyjevě se ve skutečnosti nic neděje a že zprávám z ČT nelze zcela věřit, neboť je poplatná Georgi Sorosovi, se rozjela bitva na mnoha frontách.

Někdejší poslanec za SPD Lubomír Volný teď na podporu Bednářové organizuje akce. Nelíbí se mu, že měla přijít o práci za to, jak mluvila o ruské invazi na Ukrajinu. Svým příznivcům rozeslal kontakty na ředitelku Základní školy Dlouhý Lán a vyzval je, aby ředitelce napsali, co si o ní myslí.

MF Dnes si posvítila nejen na to, co se děje kolem této učitelky, ale také na další dezinformace, které se šíří Českem ve spojitosti s válkou na Ukrajině.

Za některými z nich stojí Patrik Tušl, muž, který během covidové pandemie pronásledoval prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, točil o něm videa a pak diváky žádal, aby mu poslali peníze na živobytí. Teď šíří informace o údajném ukrajinském uprchlickém stanovém městečku, které má vznikat v Praze.

„K tomu fotomontáže předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), jak drží vlajku ukrajinského pluku Azov nebo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se svastikou. Dezinformátoři naplno zaútočili, snaží se spojit a zároveň si z ‚boje za pravdu‘ dělají výnosný byznys,“ shrnul snahy Patrika Tušla, ale také kupříkladu Tomáše Čermáka list.

Na účet obou pánů a jejich „Svobodného zpravodajství“ prý plynou desítky tisíc korun. Finance prý proudí i k někdejšímu poslanci Lubomírovi Volnému, který dle listu šíří o válce na Ukrajině nejrůznější nesmysly.

Experti v oblasti bezpečnosti varují, že s tím, jak ruský vpád na Ukrajinu pokračuje, ekonomické dopady této ruské agrese pociťuje také stále více Čechů. A ti jsou poté náchylnější podobným proruským dezinformátorům uvěřit.

„Teď ale získávají s tím, jak válka pokračuje, na svou stranu víc lidí, protože kvůli zdražování způsobeném válkou pociťují její dopady všichni,“ varoval zdroj z bezpečnostní komunity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…