Zdrcující zprávy z Německa, které rozesmutní Merkelovou: Nálada vůči uprchlíkům se zhoršuje doslova hodinu od hodiny

14.09.2015 12:02

Jako výbuch bomby zapůsobilo dle někdejšího zpravodaje ČT v Německu a nyní redaktora časopisu Týden Petra Podaného v Berlíně v neděli večer krátké vystoupení spolkového ministra vnitra Thomase de Maiziera (CDU), na kterém oznámil, že Německo kvůli náporu migrantů zavádí na svých jižních hranicích opět kontroly. První komentáře žurnalistů jsou prý pro vládu celkem zdrcující.

Zdrcující zprávy z Německa, které rozesmutní Merkelovou: Nálada vůči uprchlíkům se zhoršuje doslova hodinu od hodiny
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Německá politika ztroskotala na zřejmém rozporu mezi svými morálními závazky a prostou velikostí problému, uvádí Podaný na serveru Týden.cz. Pro Evropu je to poselství. Německo nemůže sólově revolucionizovat utečeneckou politiku EU, píše list Süddeutsche Zeitung. Berliner Zeitung ve svém komentáři poukazuje na to, že německá zářijová pohádka vydržela jen několik dní. Odpůrci utečenecké politiky Merkelové, v Německu a Evropě, se prý nyní budou cítit utvrzeni ve svých názorech a dokazovat kancléřce, že její politika nebyla domyšlená do konce, jak to u ní vlastně neznáme.

Taz dle Podaného neskrývá rozčarování z náhlé změny politiky ve vztahu k uprchlíkům. Jde prý o "absurdní obrat" a hraniční kontroly jsou "fatální signál". Merkelová dle listu prohrává mezinárodní kapitál a povzbuzuje jiné země, aby dělaly totéž, co Německo. Zatímco prvním krokem jsou hraniční kontroly, druhý krok je nejasný. Spolková vláda tak údajně napodobuje politiku Dánska a Maďarska.

Kritika z vládních řad

Kritické hlasy zaznívají i z vládních řad. Podaný podotýká, že k bavorským křesťanským sociálům (CSU), kteří tvoří v Mnichově jednobarevnou vládu a jsou sesterskou stranou křesťanských demokratů (CDU), se v jejich ostré kritice utečenecké politiky Berlína, s níž začali minulý týden, připojují další politici křesťanské unie. Předsednictvo strany označilo povolení umožnit masový vjezd uprchlíků z Maďarska do Německa za "špatné rozhodnutí" Spolkové republiky s tím, že se to musí zastavit. "To natrvalo nevydrží žádná společnost," nechal se slyšet bavorský premiér Horst Seehofer (CSU).

Člen předsednictva CDU Jens Spahn si zase stěžuje na "téměř nadšené líčení" utečenecké politiky v médiích, která ignorují starosti mnoha občanů. Ve veřejné debatě jde podle něj už "jen o extrémy mezi samozvaně absolutně dobrými a štváči, nepřáteli cizinců". A "nic mezi tím". "Nálada vůči uprchlíkům se zhoršuje doslova hodinu od hodiny," varuje Spahn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…