Zdroj: Boj proti Sorosovi bude hlavní téma Viktora Orbána. Tajemný plán nesmí uspět, zní z Maďarska

18.09.2017 8:25

Izraelský deník Haaretz cituje informace, podle kterých bude z pohledu vlády Viktora Orbána hlavním tématem parlamentních voleb v příštím roce boj proti americkému miliardáři Georgi Sorosovi.

Zdroj: Boj proti Sorosovi bude hlavní téma Viktora Orbána. Tajemný plán nesmí uspět, zní z Maďarska
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Ačkoli se americký miliardář George Soros narodil v Maďarsku a svého času Orbána finančně i jinak podporoval, v posledních letech si obě výrazné postavy Maďarska nemohou přijít na jméno. Orbán se profiluje výrazně doprava, a naopak Soros podporuje po celém světě levicové strany a hnutí. Mimo jiné posílá pravidelně peníze americkým demokratům a finančně se podílel také na prezidentské kampani Hillary Clintonové.

Vztahy mezi Sorosem a Orbánem se rapidně zhoršily zejména s příchodem migrační krize na jaře 2015. Zatímco Maďarsko na podzim tohoto roku postavilo na hranicích se Srbskem plot a zpřísnilo svoji přistěhovaleckou politiku, Soros ze Spojených států vyzýval k neomezenému přijímání migrantů. Orbán později Sorose obvinil z toho, že se snaží přes své spřízněné neziskové organizace podkopávat postavení jeho vlády.

Anketa

Jak hodnotíte svou životní úroveň

36%
46%
10%
hlasovalo: 8434 lidí

Jak nyní  uvádí Haaretz, Orbán měl při svém setkání se stranickými kolegy navrhnout uspořádání „národního plebiscitu“, ve kterém by se voliči vyjádřili k údajnému Sorosovu plánu přemístit do Evropy miliony migrantů z Afriky a Blízkého východu. Orbán chce údajně na selhání tohoto plánu postavit svoji předvolební kampaň. Nicméně Soros je klíčovým tématem pro jeho vládu už dlouhé měsíce.

Na začátku roku vláda spustila kampaň zaměřenou právě na Sorose. Opozice ji označila za antisemitskou a negativní reakce přišly také od izraelské vlády, protože Soros je židovského původu. Izraelský velvyslanec v Maďarsku Yossi Amrani vyzval vládu, aby kampaň zastavila. Izraelské ministerstvo zahraničí však vzápětí slova Amraniho zmírnilo a naznačilo, že postoj Izraele vůči Sorosvi je rovněž značně kritický.

Parlamentní volby se budou v Maďarsku konat příští rok, kdy zároveň uplyne třicet let od založení vládnoucí strany Fidesz, na kterém se tehdy mimo jiné podílel také Viktor Orbán. Fidesz je u moci od voleb v roce 2010, kdy strana získala rekordních téměř 53 % hlasů. O čtyři roky později přišel pokles o osm procent a na podobné úrovni se zatím podpora pohybuje i podle aktuálních průzkumů. Buď jak buď, třetí vítězství ve volbách v řadě a vytvoření vlády by Orbánovi ujít nemělo.

Jak ovšem uvádí Haaretz, Soros není v nemilosti jenom u Orbána, ale také u syna izraelského premiéra Benjamina Netanjhaua Yairyho, který na svém sobotním blogu zveřejnil karikaturu znázorňující údajně nezměrný vliv Sorose na světové dění. Soros je na obrázku vyobrazen jako „ten“, který tahá za nitky. Vzápětí se ozvala kritika, která premiérova syna paradoxně označuje za šíření antisemitismu. S Izraelem nemá Soros obecné dobré vztahy pro svoji neustálou kritiku postojů vlády vůči Palestině.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…