Zdroj: Donald J. Trump nemá iluze o Putinovi. Na druhou stranu nemá pocit, že Rusko je existenční hrozba, jako byl SSSR

06.02.2017 9:52

Írán na sankce, které proti němu uvalila nová americká prezidentská administrativa, reaguje odpálením dalších raket. Američané by si prý měli dávat pozor na to, co říkají.

Zdroj: Donald J. Trump nemá iluze o Putinovi. Na druhou stranu nemá pocit, že Rusko je existenční hrozba, jako byl SSSR
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Íránská vláda takovým způsobem v sobotu reagovala na Trumpovo páteční rozhodnutí o uvalení sankcí proti Teheránu. Konkrétně se rozhodnutí prezidentské administrativy týká 13 jednotlivců a 12 entit, které americká vláda považuje za „distributory a stoupence íránského raketového programu“.

V sobotu se v Íránu konala každoroční vojenská přehlídka, což Teherán využil k tomu, aby celému světu ukázal svůj vojenský potenciál.

„Jestliže zpozorujeme sebemenší přečin ze strany našich nepřátel, naše rakety jim vzápětí spadnou na hlavu,“ cituje slova šéfa Íránských revolučních gard Amira Ali Hajizadeha americký New York Post.

„Během vojenské přehlídky byly všem zúčastněným úspěšně představeny helikoptéry a bojové letouny, které doslova zastínily oblohu nad íránským hlavním městem Teheránem,“ uvádí americký deník.

„Otestována byla i funkčnost mnohých raket typu země–země a raketových systémů,“ odkazuje deník Bloomberg na slova Hajizadeha.

Celá akce se prý nesetkala s nejvřelejší reakcí americké vlády.

Americký ministr obrany James Mattis označil Írán za „největšího sponzora terorismu na světě“. Dodal také, že na jeho „přečiny budou Spojené státy muset reagovat“.

„Spolu s ostatními státy neseme zodpovědnost za to, abychom se v tomto směru vyjadřovali naprosto jasně. Ignorovat něco takového není dobré,“ vyjádřil své znepokojení Mattis.

„Íránskou vládu a celý národ unylá prohlášení amerických politiků ani v nejmenším neznepokojují,“ kontroval íránský viceprezident Eshaq Jahangiri.

Na nedávné prohlášení Donalda Trumpa týkající se budoucích vyjednávání s íránskou vládou, ve kterém americký prezident zmínil, že všechna témata budou „ležet na vyjednávacím stole“, reagoval velitel íránských pozemních sil Ahmed Reza Purdastan, který prý podobná prohlášení z úst amerických politiků slýchá již od revoluce z roku 1979.

„Obranný i bojový potenciál íránských ozbrojených sil by Spojené státy a jakéhokoli jiného nepřítele přiměl litoval pokusů o vměšování se do našich záležitostí,“ sdělil íránské informační agentuře.

Prezident Trump již v rámci své předvolební kampaně jasně uvedl, že v případě zvolení zajistí, aby Írán ukončil práci na jaderném programu.

Nyní se podle Fox News Trumpova administrativa snaží přijít s plánem na přerušení diplomatické a vojenské spolupráce mezi Ruskem a Íránem, přičemž „doufá v ukončení války v Sýrii a posílení aliance bojující proti Islámskému státu“.

Nová americká strategie má podle jednoho z vládních úředníků sloučit zdánlivě vzájemně si odporující úkoly, tedy zlepšení vztahů s Ruskem a snížení vlivu Íránu, který je jedním z hlavních spojenců Ruska v regionu Blízkého východu.

Úředník, jehož slova cituje Fox News, dále uvedl, že Trumpova administrativa si o „režimu Vladimira Putina rozhodně žádné iluze nedělá. Nicméně dnešní Rusko již rozhodně nevnímá jako existenciální hrozbu podobnou té, kterou pro Spojené státy představoval Sovětský svaz“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…