Zdroj: Zeman zamítl Sobotkovi skoro všechny ministry, ČSSD je v šoku. Předseda: Není to pravda

06.01.2014 6:36

Páteční schůzka předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem týkající se personálního složení budoucí koaliční vlády měla být podle informací on-line deníku Týden.cz více než vyostřená. Zdroj serveru uvedl, že Zeman Sobotkovi hodil na hlavu téměř celý tým. Šéf ČSSD to ovšem popírá.

Zdroj: Zeman zamítl Sobotkovi skoro všechny ministry, ČSSD je v šoku. Předseda: Není to pravda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Anketa

Jste rádi, že pravděpodobně vznikne Sobotkova vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

15%
85%
hlasovalo: 9523 lidí

Podle informací serveru Týden.cz může mít šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka potíže při personálním sestavování vládního kabinetu stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Důvěryhodný zdroj z Lidového domu poskytl podrobnější informace k Sobotkově páteční schůzce s hlavou státu Milošem Zemanem. Ta prý vůbec neprobíhala hladce.

„Celý večer zasedalo Grémium ČSSD. Zeman totiž Sobotkovi hodil na hlavu de facto celý vládní tým kromě kandidáta na post ministra zdravotnictví, Ostraváka Svatopluka Němečka. Vedení je z toho v šoku. V pondělí to začne podle mne vylézat na povrch," uvedl zmíněný zdroj.

Podle Sobotky ale k ničemu takovému nedošlo. „Grémium ČSSD v pátek večer nezasedalo a nevím o žádných výhradách pana prezidenta, které by měly vést k nejmenování některého člena vlády," uvedl pro Týden.cz.

Jak server připomíná, má ale Sobotka záložní plán. V České televizi uvedl, že pokud by prezident odmítl jmenovat některého z kandidátů na ministry, resort by dočasně vedl sám.

V kuloárech se nejčastěji mluvilo o tom, že by Zeman mohl mít problém jmenovat například kandidáta na post ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka nebo nominanta na ministra bez portfeje Jiřího Dienstbiera, a to i kvůli osobním neshodám s oběma politiky. Sám se pak nechal slyšet, že do čela Ministerstva obrany by nejmenoval kandidáta ANO Martina Stropnického.

Mezi Sobotkou a Haškem to znovu vře

To ale není jediný problém, který musí Sobotka řešit. Jak server zmiňuje, napětí opět vře mezi ním a jihomoravským hejtmanem, „pučistou" Michalem Haškem. Sobotka totiž vzkázal, že hejtmani nemohou zároveň vykonávat funkci poslance, protože by obojí nestíhali.

Haška toto sdělení ovšem popudilo. Na sociálních sítích reagoval slovy, že „ve sněmovních volbách patřili hejtmani k nejúspěšnějším kandidátům a mají dlouhodobou podporu veřejnosti". A dodal: „Dělat takové zbrklé soudy a odsudky hejtmanů-poslanců, jako dnes předvedl předseda ČSSD, přisuzuji jeho únavě z maratonu náročných povolebních vyjednávání."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…