Zdroj, který odpálil kauzu „Babišův zámek“, zásadně koriguje: Daně ve Francii zaplatil

04.10.2021 19:35

Investigativní novinářka Pavla Holcová, zakladatelka webu Investigace.cz, který přinesl informace, že premiér Andrej Babiš koupil v roce 2009 ve Francii přes offshorové společnosti 16 nemovitostí za zhruba 381 milionů korun, pro Právo uvedla, že experti se shodli, že Babiš ve Francii daně zaplatil.

Zdroj, který odpálil kauzu „Babišův zámek“, zásadně koriguje: Daně ve Francii zaplatil
Foto: Paměť národa
Popisek: Premiér Andrej Babiš ve svém facebookovém pořadu Čau lidi

U premiéra Babiše web Investigace.cz uvedl jako hlavní problém podezření z praní špinavých peněz. Nepůjde ale spíše o nějaký daňový delikt? „Ptali jsme se na to jak odborníků na daně, tak expertů na praní peněz. Shodli se, že Andrej Babiš z těch nemovitostí ve Francii musel zaplatit daně, a to ne malé. Tím pádem by zas tolik na daních neušetřil,“ uvedla Holcová pro Právo.

Anketa

Od jakého věku by měl mít český občan právo volit?

11%
72%
hlasovalo: 22357 lidí
Původní zdroj ZDE

Zároveň novinářka potvrzuje, že u praní špinavých peněz je však nutné prokázat jejich původ, tedy že pocházejí z trestné činnosti, což asi nebude lehké, jak pro policii, tak pro novináře, kdyby po tom chtěli pátrat.

Mezi „třemi sty Čechy“ podezřelými z protiprávních machinací s penězi, je podle ní ve skutečnosti i řada cizinců s trvalým pobytem u nás. „Jde o to, že v tom seznamu jsou lidé, kteří nejsou původem Češi, ale mají trvalý pobyt v Česku. Je to mix trvalého pobytu a občanství. Jsou to lidé, co v dokumentech uvedli českou adresu,“ dodala.

Podle Holcové jde o biliony: „Pohybujeme se v obrovských částkách... biliony,“ uvedla s tím, že přímo Andreje Babiše by se týkalo 381 milionů korun v nemovitostech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…