Že bylo drahé to koupit? Co kdyby Putin v pátek vypnul plyn?! Kupka v Partii rozpálil Havlíčka. Ten se neudržel

03.04.2022 12:25

To je úplně šílené, co já tady slyším! V první hodině Partie se střetli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Ve studiu bylo pořádně horko. Havlíček nevěřícně kroutil hlavou nad členem vlády.

Že bylo drahé to koupit? Co kdyby Putin v pátek vypnul plyn?! Kupka v Partii rozpálil Havlíčka. Ten se neudržel
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Karel Havlíček v pořadu Partie

Moderátorka Terezie Tománková se nejprve vrátila k útoku mačetou na učitele, kterého se měl dopustit devatenáctiletý student.

„Já pevně věřím, že české školy nepřestaly být bezpečné. Je to mimořádně smutná událost, ale obávám se, že jí zcela zabránit nešlo,“ poznamenal Kupka. Debata o tomto případu se podle něj nepochybně povede. „Koneckonců, sám mám doma učitelku a také o tom diskutujeme,“ dodal.   

Havlíček se vyjádřil v obdobném duchu.

Moderátorka poté přehodila diskusní výhybku k energetické závislosti na Rusku.

Kupka zdůraznil, že EU nesmí podlehnout tlaku Ruska. „O to důležitější je, abychom se co nejrychleji zbavili energetické závislosti na Rusku,“ zdůraznil Kupka.

Havlíček bil na poplach. „Já bych nebyl tak klidný jako vláda, ale nejdříve pozitivně. Jsem rád, že tato vláda pokračuje v rozvoji jaderné energetiky v Česku,“ začal místopředseda ANO. Hned poté vládě vyčinil za to, že nenakoupila více plynu do zásoby. „My jsme tam teď měli 11 procent v zásobnících. Kdyby se stalo, že ten Putin v pátek vypne plyn, tak dneska ty zásoby nemáme,“ rozčiloval se Havlíček.

Kupka přešel do protiútoku. „Kdybychom nakoupili ty zásoby za tehdejší ceny, tak jsme vyhodili z okna 3 miliardy,“ upozornil Kupka. A jedním dechem připomněl, že více mohla udělat už končící vláda Andreje Babiše (ANO), ve které seděl i Havlíček, ale nic neudělala. Tatáž vláda se také snažila dostat do tendru na dostavbu jaderných bloků v Česku i ruský Rosatom a důsledky toho, co by to mohlo přinést, vidíme podle Kupky dnes.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Havlíček okamžitě kontroval, že Kupka jen odvádí pozornost od základního problému – že by Česko mohlo zůstat bez plynu.

Ale Kupka trval na svém. Upozornil, že máme zásoby plynu asi na 26 dní, a kdyby se kupovala další zásoba přibližně před měsícem, tak by podle Kupky šlo o nepřiměřeně drahý plyn v objemu 200 milionů kubíků plynu, který by vystačil asi na 10 až 14 dní. Vláda prý navíc pracuje na tom, aby získala plyn odjinud. „To je pro prezidenta Putina jasná zpráva, že EU se nenechá vydírat,“ zdůraznil Kupka s tím, že celá EU řeší, jak se obejít bez plynu z Ruska.

„Já si zde připadám jako v situaci, kdy ‚je vše nadmíru výtečné‘. A já za úplně šílené považuji to, že řeknete, že nákup plynu za vysoké ceny by byl zbytečný, když tady hrozila velká energetická krize. Vy jste nemuseli nakupovat na 10 dní, ale na měsíc, na dva, na tři. A co bychom dělali, kdyby ten Putin plyn opravdu zastavil? To by ta cena šla dál prudce nahoru, Vy jste tady způsobili to, že i školy by mohly být bez plynu. Co byste dělali?“ zuřil Havlíček.

Kupka zopakoval, že Česko má zásoby plynu asi na měsíc, a kdyby se opravdu stalo, že prezident Putin vypne přítok plynu, tak by vláda řešila situaci ve spolupráci s dalšími partnery v EU. Ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela prý jedná na všech frontách.    


Martin Kupka a Karel Havlíček. (FOTO: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News)

Tománková se zeptala, co si pánové myslí o tom, že hradní kancléř Vratislav Mynář jel do Kataru. Kupka však v této souvislosti prozradil, že vláda se chystá vyslat obchodní delegaci do Kataru. Havlíček uznal, že to je dobrý nápad, ale hned varoval, že možná nebude dost kapacit k přepravě zkapalněného plynu.

Kupka diváky ujistil, že vláda nezapomíná ani na tento rozměr krize a debatuje o tom, jak dostat plyn do Česka. „Další možnost je na železnici, i když by to znamenalo nakoupit nové vozy, které by toho byly schopny,“ zmínil Kupka.

Došlo i na milost pro Minářova podřízeného Miloše Baláka z Lesní správy Lány. Ten měl dostat 3 roky natvrdo za ovlivňování veřejných zakázek, ale prezident Zeman mu udělil milost. Pánové se shodli, že to byl velmi špatný signál pro českou veřejnost, ale shodli se i na tom, že příliš nelze dál omezovat rozpočet Kanceláře prezidenta republiky, protože tato instituce se stará také o některé památky a na to musí mít k dispozici nějaké prostředky.

Vy jste 15 procent nejchudších hodili přes palubu, křičel Havlíček

Moderátorka Terezie Tománková poté uvedla téma finančních těžkostí českých občanů.

Kupka hned zdůraznil, že vláda Petra Fialy (ODS) českým občanům pomáhá. Rozhodla o navýšení životního a existenčního minima, ze kterých se odvíjejí i další dávky, a k tomu ještě rozšířila příspěvek na bydlení. „Ta minulá vláda dala v covidových programech peníze i lidem, kteří je nepotřebovali. Třeba 200 milionů kasinům. Tomu se my snažíme vyhnout,“  připomněl Kupka.  

„Samozřejmě, že dnes musíme pomáhat nejen nízkopříjmovým, ale i těm středněpříjmovým. Vy jste dneska v situaci, kdy pomáháte jen 5 procentům lidí, ale zcela ignorujete dalších 15 procent nízkopříjmových. Hodili jste je přes palubu. A k tomu ignorujete i tu střední třídu,“ rozčiloval se Havlíček.

A hned doporučil, že ČEZ bude mít zisk někde mezi 38 až 42 miliardami korun. Část z tohoto zisku podle Havlíčka vláda měla využít na pomoc Čechům. Jedním dechem dodal, že Babišova vláda v covidových časech pomáhala, jak mohla, a tehdejší opozice chtěla, aby se pomáhalo ještě víc.

Kupka varoval, že kdyby si česká vláda nepočínala rozumně, mohlo by dojít na to, co se dnes děje v Maďarsku, kde u některých čerpacích stanic stojí policisté a kontrolují, kolik lidé tankují. „Do této situace bychom nikdy nechtěli Česko dostat,“ zdůraznil Kupka.

„Vy ženete dneska 15 procent lidí do chudoby, házíte je přes palubu a ještě se jim arogantně vysmíváte!“ uhodil Havlíček na Kupku.

„Toto já odmítám,“ ohradil se okamžitě Kupka a zdůraznil, že česká vláda českým občanům pomáhá, ale musí přitom pracovat se stavem veřejných financí, v jakém je zanechala ještě předchozí vláda Andreje Babiše.

Ale Havlíček trval na svém, že chybné kroky vlády se nakonec promění v hněv lidí namířený proti ukrajinským uprchlíkům, i když ti za špatné kroky české vlády nemohou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…