Že jsem mladý a nezkušený? To je věc názoru, říká pověřený primátor Prahy

08.06.2013 7:49

Pověřený pražský primátor vyhověl žádosti deníku MF Dnes a, ač unaven, poskytl rozhovor. V něm zdůrazňuje, že odmítá intrikovat, že v Praze neprovedl žádný převrat. K povodním prohlašuje, že ho poněkud překvapily neshody se starosty městských částí a on s nimi prý nezačal. A v tomto čase v půtkách nehodlá pokračovat. Do povodní to prý nepatří. Vzpomněl také na exprimátora Pavla Béma (ODS).

Že jsem mladý a nezkušený? To je věc názoru, říká pověřený primátor Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Také se mluvilo o neprodloužení tzv. malých smluv firmě Veolia Veolia má prakticky monopol na distribuci vody v Praze

„Že jsem mladý a nezkušený? To je věc názoru, alespoň mám elán a odhodlání. Ale k těm sporům - pravda, očekával jsem větší kooperaci se starosty městských částí. Já jsem s tím nezačal a ani v tom nebudu pokračovat. Vůbec to nepatří do povodní,“ zdůrazňuje pověřený primátor. Podotýká, že bylo třeba udělat v tomto krizovém čase stovky až tisíce drobných rozhodnutí a některá z nich jistě mohla být jiná, ale hádky situaci nepomáhají.

Odmítám intrikovat a odpovídat, zda chci být primátorem

„Hádky v krizovém štábu v nervozitě, která byla, jsou naprosto v pořádku. Když se to ale začne vynášet ven v době takových povodní, tak je to naprostá ztráta času,“ pokračuje Hudeček. K politice se ale příliš vyjadřovat nechce, to prý dělají právě starostové městských částí. Důrazně ovšem odmítá, že by na pražském magistrátu provedl převrat. Vedení Prahy prý v poslední době přešlapovala na místě a bylo třeba s tím něco udělat. Někteří mu prý radili, že měl postupovat jinak a spíše intrikovat, ale to Hudeček důrazně odmítl.

Vzpomněl také na exprimátora Pavla Béma (ODS), který jako první muž města říkával, že by rád řídil parník. Tahle odpověď mu ale přišla úsměvná. Proč o tom mluvil? Ze široka odpovídal na otázku, zda by chtěl být primátorem. V této souvislosti neopomněl opakovaně vyjmenovat, co všechno vystudoval.

Hudeček vystudoval učitelství pro střední školy se zaměřením na matematiku a geografii V následném doktorandském studiu se věnoval sociální geografii a regionálnímu rozvoji. Dá se tedy říci, že je vystudovaný na problematiku města. Blíž se ale k otázce, zda chce být primátorem, vyjádřit nechtěl. Během povodní o tom prý nepřemýšlel.

Kam přijdu, tam jsou povodně

Učitelství studoval Hudeček v Olomouci a na škole opakovaně rozebírali moravské povodně z roku 1997. Ostatně, právě v tomto roce přišel na vysokou školu. V roce 2002 pak pokračoval ve studiu doktorandského programu v Praze. A dnes působí na magistrátu a znovu byly v Praze povodně. „Já kam přijdu, tam jsou povodně,“ poznamenává pověřený pražský primátor.

Vzhledem ke studiu a zkušenostem však důrazně odmítá, že by začal stavět protipovodňové zábrany příliš pozdě. Připomněl také, že už v pátek a v sobotu byla odpouštěna Vltavská kaskáda. Tato rezerva by byla standardně dvoudenní, ale v sobotu večer začalo z Orlíku přitékat podstatně více vody. Navíc se přidala Berounka.

Nakonec došlo i na poněkud zvláštní tvrzení předsedy pražského zastupitelského klubu TOP 09 Jiřího Vávry, že po sobě exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) nezanechal pořádný seznam s potřebnými kontakty. Hudeček zdůraznil, že takhle to jeho kolega neřekl, šlo prý o tom, že má město jasně naplánováno, co je třeba při povodních dělat, ale už nebývá vždycky řečeno, kdo by to měl udělat.

„My jsme přišli do systému, kde to nefungovalo. Pokud někomu nechodily SMS s informacemi, tak je to možná proto, že byla porucha, ale možná proto, že tam byla zapsána špatná čísla,“ uzavírá pověřený pražský primátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…