Že máte šetřit? Tak se podívejte, kolik vás stál festival ve Varech, Bartoška a ubytování úředníků

11.07.2023 20:13

MONITORING Věříte stále této vládě, že musíte šetřit? V minulém týdnu se projevilo, že Česko je bohatý stát a jeho nejvyšší ústavní činitelé oplývají obrovskou pružností. A sice když prezident, premiér i předsedkyně Poslanecké sněmovny stihli jak navštívit karlovarský filmový festival – placený desítkami milionů z kapes daňových poplatníků – tak zapůjčit vládní speciál prezidentu Ukrajiny Zelenskému k jeho cestě po členských státech NATO. Tak uvádí nový díl pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková.

Že máte šetřit? Tak se podívejte, kolik vás stál festival ve Varech, Bartoška a ubytování úředníků
Foto: rak
Popisek: KVIFF 2023

Bobošíková poukazuje na to, jak zmíněnou návštěvu Volodymyra Zelenského detailně sledovala mainstreamová média. „Z nich jsme věděli přesně, kterou minutu položil květiny na Národní třídě, kolik minut se kde zdržel,“ říká moderátorka s tím, že z prohlášení vlády jsme se také dozvěděli, že pomoc Ukrajině je prioritou naší zahraniční politiky, a že Českou republiku tato pomoc dosud stála podle prezidenta ČR 45 miliard korun.

„V tomto světle se našim vrcholným činitelům mohou jevit výdaje na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (KVIFF) jako drobné. Ovšem tváří v tvář řečem politiků o tom, že musíme šetřit, že je nutné snížit valorizaci důchodů, že je nutné zvýšit věk odchodu do penze, nebo že je nutné budovat školní třídy bez umyvadel, to drobné nejsou. A jak je vidět, umělci na své mecheche dostanou desítky milionů, i kdyby na chleba nebylo,“ pokračuje publicistka.

A kolik jsme za festival zaplatili? „Karlovarský filmový festival dostal v letošním roce od Ministerstva kultury, které má na starosti ministr Baxa (ODS), dotaci ve výši 35 milionů korun. A stejnou dotaci přislíbil ministr z ODS festivalu i v dalších letech. Jednalo se o zdaleka největší dotaci vyplacenou Ministerstvem kultury, ČR; druhý největší příjemce dostal dotaci 9 milionů korun,“ vyčísluje Bobošíková.

Firma, jejímž spolumajitelem je herec Jiří Bartoška, tak vyčerpala 1/3 rozpočtu Ministerstva kultury na dotace v letošním roce.  Dalších celkem 16 milionů korun dostali organizátoři KVIFF od Karlovarského kraje a od města Karlovy vary.

„V praxi to znamená, že více než třetinu oblíbeného mecheche platí prostřednictvím dotací daňoví poplatníci,“ podotýká moderátorka.

Nejde však o zdaleka jediné peníze, kterými stát na festival přispívá. Stát platí také pobyt řadě státních úředníků, jejichž činnost souvisí s kulturou. „Například ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková strávila v hotelu Thermal na státní útraty hned pět nocí. Průměrná cena ubytování vedoucích pracovníků Státního fondu kinematografie se pohybovala kolem 5200 korun za jednu noc,“ přibližuje Jana Bobošíková.

Do Varů na státní útraty vyjelo i šestnáct úředníků, radních a zaměstnanců Státního fondu kinematografie. V ceně měli i snídaní, jejich ubytování bylo o něco levnější – jedna noc přišla daňového poplatníka v průměru na 3800 korun.

Celkem tak stát zaplatil před čtvrt milionu korun.

Tradiční festivalový mediální partner – veřejnoprávní Česká televize placená z peněz koncesionářů – poskytuje pravidelně festivalu plnění. Jak velké částky, to není šance se dozvědět – smlouvy jsou tradičně začerněné.

Smlouvu za statisíce má festival uzavřenu také s dalším médiem veřejné služby, a sice s Českým rozhlasem.

„Vzpomínáte, jak před měsícem manifestovali umělci a kulturní pracovníci před Ministerstvem kultury a chtěli po státu, aby jim zajistil klid na práci a životní jistoty, bez kterých prý nemohou tvořit? Možná by se mohli poučit od dlouholetého pořadatele karlovarského filmového festivalu, jak se to dělá – jak lze získat životní jistoty i klid na práci,“ podotýká Jana Bobošíková.

V tomto kontextu moderátorka odkazuje na poslední výroční zprávu, kterou Bartoškova firma v obchodním rejstříku zveřejnila. Podle ní třetinu všech příjmů společnost činily veřejné dotace ve výši téměř 60 milionů korun. Přes 14 milionů přiteklo do firmy ve formě darů. Necelou polovinu svého obratu má tak společnost zajištěnou, aniž by hnula prstem, ze státních dotací a z darů. Průměrná mzda v Bartoškově firmě činila včetně odvodů 100 tisíc korun měsíčně. Odměna členů správní rady, kde je Bartoška předsedou, meziročně dvaapůlkrát vzrostla na více než čtvrt milionu korun měsíčně, uvádí Bobošíková.

„Pro srovnání. Jedná se o sedminásobek průměrné mzdy v České republice, na kterou ovšem v daném roce dosáhla jen třetina zaměstnanců,“ dodává moderátorka.

Karlovarský festival také dostal za posledních pětadvacet let nejméně 609 milionů korun dotací přímo ze státního rozpočtu. Kromě toho posílají peníze na provoz Bartoškovy firmy také Státní fond kinematografie, Národní filmový archiv, Karlovarský kraj, Nadace města Karlovy Vary, statutární město Karlovy Vary a hl. m. Praha.

„Karlovarský filmový festival se o peníze bát nemusí. Připomínám, že ministr kultury Baxa z ODS slíbil mnohamilionovou finanční injekci z peněz daňových poplatníků i na další léta. Tak co, věříte této vládě, že musíme všichni šetřit?“ uzavírá Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A na podzim, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedezolátka , 12.07.2023 7:14:08
studenti budou povinně chodit s igelitkama kolem Lidlu v rámci Světlušky, Srdíčkových dnů a podobně a budou žebrat u důchodců a mamin s kočárkama, aby přispěli na slepé, nemocné s rakovinou, na léčbu těžce nemocných dětí atd.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…