Ze sněmu Trikolóry znějí výbušná slova: Lidé po celé Evropě se probouzejí proti bruselskému establismentu. Budeme hájit odkaz našich předků

28.09.2019 11:32

V Brně začal v jedenáct hodin ustavující sněm hnutí Trikólora, jehož zakládající člen Václav Klaus ml. by měl být jako jediný kandidát zvolen předsedou. Po jeho úvodním slovu byla schválena Preambule hnutí.

Ze sněmu Trikolóry znějí výbušná slova: Lidé po celé Evropě se probouzejí proti bruselskému establismentu. Budeme hájit odkaz našich předků
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Václav Klaus a Zuzana Majerová Zahradníková pod vlajkami Trikolóry

V jedenáct hodin intrádou speciálně složenou bývalým ředitelem Základní umělecké školy ve Vsetíně bylo jednání ustavujícího sněmu hnutí Trikolóra zahájeno. Moderátoři pak s gratulací k svátku pozvali zakladatele hnutí Václava Klause, kterému byl jako dárek předán cyklistický dres s logem hnutí.

Jako hosté byli uvítáni poslanec německého Bundestagu Petr Bystroň nebo poradkyně maďarského premiéra. Jako další hosté byli představeni senátor za Slovácko Ivo Valenta a bývalý primátor Brna za hnutí ANO Petr Vokřál.

Sněm pak začal řídit osobně Václav Klaus, který zavzpomínal, že doposud bylo jeho vrcholem organizačních schopností organizování šachového turnaje pro děti a pokud se v šibeničním termínu podařilo zorganizovat celorepublikový sněm hnutí, je to především zásluha obrovského nadšení dobrovolníků.

Členka Trikolóry na Praze 3 Anežka Kružíková pak navrhla na předsedu hnutí Václava Klause. „Zastává tradiční hodnoty, ve kterých jsem byla vychovávána,“ uvedla. Případné protikandidáty je ještě nějakou dobu možné předložit. První schvalovanou věcí byla Preambule ustavujícího sněmu hnutí Trikolóra, vycházející z tzv. Tříkrálové deklarace českých vlastenců z roku 1918: „Prohlašujeme, že budeme hájit odkaz našich předků. Hlásíme se k tomuto odkazu,“ zaznělo mimo jiné v preambuli, která byla schválena.

Bystroň: Kdyby měl Klaus st. německé občanství, navrhnou ho na prezidenta

Jako první host vystoupil Petr Bystroň, poslanec německého Bundestagu za Alternativu pro Německo. „Václav mi říkal, že bude svátek slavit s pár kamarády. To se ti, Vašku, opravdu povedlo,“ pozdravil sněm. Zavzpomínal, že otec Václava Klause často pomáhal německé AfD, a teď by tuto podporu chtěl oplatit. „Odtud to tak nevypadá, ale my v Německu někdy slyšíme, že kdyby měl Václav Klaus německé občanství, tak ho navrhnou na německého prezidenta,“ vzpomínal.

„Říkají o nás, že jsme neonacisti, ale AfD je jedinou parlamentní stranou, která nikdy neměla za poslance žádného bývalého člena NSDAP. Ti lidé zažili totalitní režim. Postavili se proti němu a v roce 1989 ho svrhli. A teď říkají, já takový režim znovu nechci a proto volím AfD. Začíná to tu skutečně připomínat konec osmdesátých let. Lidé mají strach říkat, co si myslí,“ varoval. Jako hezký symbol obrany normálního světa jsou podle něj třeba mažoretky, které vedly průvod hnutí Brnem.

„Včera jsem si přečetl, že basketbalový klub Alba Berlín ruší své chearleaders, protože prý ‚neodpovídají duchu doby‘. Tak co je to za ducha, a co je to za dobu?“ divil se. Duchem doby je také to, že před čtyřmi dny byl ředitel filmového klubu Hesenska odvolán, protože byl viděn na obědě s předsedou místní AfD, která je v tamním parlamentu nejsilnější opoziční stranou. Pak mluvil o popularitě státního paternalismu a toho, že lidé chtějí čerpat peníze a moc se přitom nenadřít. Je to podle něj nová podoba socialismu. Ocenil proto základní ekonomický postulát Trikolóry ‚Bohatství pochází z práce‘. Děkuji vám, že bojujete za osobní odpovědnost každého z nás. Je to přesný opak toho ‚populismu‘, ze kterého vás i nás obviňují,“ uvedl Bystroň.

Zdravice od Farage a poradkyně Orbána

Pak byla promítána videozdravice Nigela Farage, který se svou Brexit Party vyhrál v Británii evropské volby. Po celé Evropě se podle něj lidé začínají probouzet a stavět proti bruselskému estabilishmentu. „Kdybych byl Čech, volím Trikolóru,“ vzkázal Nigel Farage.

Maria Schmidt, poradkyně maďarského premiéra Viktora Orbána, uvedla, že samo jméno Klaus je do značné míry zárukou. Zaujaly ji národní barvy v logu Trikolóry. Právě to nyní podle jejích slov v Evropě potřebujeme. Čím jasnějším jazykem budeme mluvit, tím lépe se podaří dosáhnout našich cílů. „Nemusím zdůrazňovat, co všechno mají naše národy společné. Vzájemně na sebe spoléháme, a vy Češi se na nás určitě můžete spolehnout,“ ujistila. Maďaři podle ní obdivují české velikány, od Jana Husa po Pavla Nedvěda, a často pro ně byli inspirací. „Víme, že jsme přirozenými přáteli a spojenci,“ ujistila.

„Když jsem si přečetla váš program, rozhodně vám nezávidím. Vzali jste na sebe těžký úkol. Říkáte věci, které dnes mnoha lidem v Evropě zvedají tlak,“ obává se. „Přijela jsem vás podpořit, abyste nikdy neopouštěli svou snahu odhodlaně prosazovat své hodnoty. Češi jsou hrdý národ, jsou sloupem Evropy. Aspoň tak vás my Maďaři vidíme. A věříme, že takoví zůstanete i nadále. Že vaše národní barvy budou reprezentovány tak silnou stranou,“ řekla dále.

A nakonec zmínila své oblíbené české přísloví, že „nové koště dobře mete“. „Přeji vám, aby se vám podařilo vymést z politiky lež a vnesli jste do ní vánek upřímnosti a férovosti,“ rozloučila se. Václavu Klausovi pak předala osobní dopis od premiéra Orbána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…