Ze zákulisí: Babiš se prý postavil tvrdému jádru vakcinace. Naštvaná náměstkyně se utrhla ze řetězu

10.09.2021 10:57

Otázka, zda uznávat protilátky po prodělaném covidu hýbe veřejnou a odbornou sférou. Jsou dva tábory. Jeden včetně bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly by protilátky uznával, druhý v čele s náměstkyní Martinou Koziar Vašákovou zase nikoliv. Postoje a názory jsou ale v čase nestálé a stále se vyvíjí. Informace ze zákulisí vládního rozhodování naznačují, že názor změnil i premiér Andrej Babiš, což někteří zastánci tvrdé vakcinační linie koušou velmi těžce.

Ze zákulisí: Babiš se prý postavil tvrdému jádru vakcinace. Naštvaná náměstkyně se utrhla ze řetězu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Protilátky uznávat ano, nebo ne, na tom je nyní postavena debata odborné i politické komunity.  Důležité je podotknout, že i výrazné osobnosti, jak politické sféry, tak mediálního prostoru postupně otáčejí.  Mezi veřejnou komunitou totiž není stálý názor. Například novinářka Angelika Bazalová, která téma dlouhodobě pokrývá v časopise Reflex, připomněla v tomto kontextu například kuriózní obrat Petra Koubského, hlavního covidového experta redakce Deníku N, který za své zpravodajství dokonce dostal Cenu Ferdinanda Peroutky.

Koubský donedávna zarputile odmítal uznávat protilátky jako důkaz bezinfekčnosti a zaštiťoval se oficiálními názory, že „očkování vybudí více protilátek“. Nedávno natočil podcast, kde ale zcela otočil. „To, že se diskriminují lidé s protilátkami, což se mu dneska nelíbí, je důsledek takových hloupých textů,“ dodává novinářka.

 

Andrej Babiš, původně důsledně naslouchající odborníkům z MeSES a Klinické skupiny ministerstva, nakonec přestal jejich strategii podporovat. Poprvé podle redaktorky Reflexu zapochyboval v momentě, kdy se odmítl kvůli vlastním vysokým protilátkám očkovat jeho oblíbenec Jaromír Jágr. „Tehdy snad poprvé Andrej Babiš silně zavnímal, že prosazování strategie – zavřete oči, naočkujte se a na nic se neptejte – by mohla narazit u části voličů,“ píše s tím, že právě v tu chvíli premiérovi došlo, že zde se nejedná jen o truc zarytých odpůrců očkování.

Důležitým momentem také bylo, když lékař ze stejného důvodu nedoporučil očkování premiérově dceři Vivien. V tu chvíli Babišovi došlo, že cesta tvrdého prosazování vakcinace nemusí být nejvhodnější politicky, ale ani medicínsky.

Stavět proti se totiž začali i praktičtí lékaři. Ti se podle Reflexu stále častěji obracejí na Ministerstvo zdravotnictví s dotazem, jak to vysvětlovat svým pacientům, když sami vědí, že je názor „odborně pomýlený“. Babiš má ale zkušenost i se svojí dcerou Vivien, které lékař ze stejného důvodu očkování nedoporučil.

Babišovi tak nezbývalo nic jiného, než ustanovit nový orgán a přizvat do něj část expertů, kteří neignorují základní imunologické poznatky. U vyjednávacího kulatého stolu se sešli zastánci tvrdého jádra – tedy náměstkyně Martina Koziar Vašáková (která ovládá tzv. „Klinickou skupinu“ expertů), předseda skupiny MeSES Petr Smejkal, šéf vakcinologické společnosti Roman Chlíbek a ředitelka SZÚ Barbora Macková. Proti nim nově také jejich ideoví oponenti, tedy Eduard Ježo a Hana Zelená ze ZÚ Ostrava, Vojtěch Thon z centra Recetox, Miloš Bohoněk z pražské ÚVN, Jiří Beneš z Bulovky nebo poradce prezidenta Zemana Roman Prymula.

Podle zdrojů Reflexu jednání skončilo tím, že se experti klonili spíše k tomu, protilátky uznat. Odpůrci si ale prosadili odklad tím, když si vymohli zpracování podkladů o přibývání reinfekce po prodělaném covidu. Vzhledem k odkladu konečného rozhodnutí se účastníci dohodli, že zatím nebudou dávat veřejná vyjádření. V médiích se ale jen několik minut po jednání objevila citace náměstkyně ministra Martiny Koziar Vašákové, že se protilátky uznávat nebudou. Navíc to označila za odborný konsensus, ke kterému došla většina.

Výstup náměstkyně všechny ostatní účastníky jednání velmi rozčílil a dali to najevo ministru Vojtěchovi. Ten vzal zpátečku a pak už o průběhu kulatého stolu informoval tak, jak skutečně probíhal.

 

Právě bývalý šéf zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula je v rozporu s náměstkyní ministra zdravotnictví Vašákovou. Podle něj by se uznávat měly. „Mají velký význam a v podstatě na nich imunologie stojí. Když se podíváme, jak se testují dárci na odběr protilátek, tam hladina stanovena je, nevezmeme každého. Míra nejistoty je obrovská a je i u protilátek, ale když má někdo vysoké hladiny protilátek, tak pro mě je vysoce pravděpodobné, že chráněn bude. Byť to nebude stoprocentní,“ uvedl Prymula dle serveru Seznam Zpráv.

V pondělním Interview pak také navrhoval, že ti, co covid prodělali, by měli dostat jen jednu dávku očkování. „Já myslím, že bychom se měli shodnout na tom, že lidé, kteří covid prodělali, by měli dostat jenom jednu dávku (vakcíny), protože to je dostatečné. Jestli ale uznat, že tito lidé jsou imunní a nemuseli by být testováni, to už je věc mnohem diskutabilnější,“ upozornil v pondělním Interview ČT24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…