Ze zákulisí: Vtipná informace o Bohuslavu Sobotkovi

10.10.2016 9:42

Bohuslav Sobotka jako předseda ČSSD nezažívá dobré časy. Sobotní výprask v krajských a senátních volbách je varováním před nadcházejícími sněmovními volbami. „Jasnější signál, že se při zachování stávajících pořádků může drtivá porážka opakovat ve volbách do Sněmovny v příštím roce, už sociální demokraté dostat nemohli,“ podotýká Petr Kolář v časopisu Týden.

Ze zákulisí: Vtipná informace o Bohuslavu Sobotkovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Výsledky současných voleb byly podle Koláře pro sociální demokraty totálním debaklem, a to i proti sněmovním volbám v roce 2013, kdy Sobotka uvažoval o rezignaci. Strana se však po provalení lánské schůzky u prezidenta Miloše Zemana za svého předsedu postavila a on se stal premiérem.

„Po Sobotkově okamžitém konci v čele strany přesto alespoň v sobotu nikdo nevolal. Což ovšem neznamená, že se tak nestane. Socialisté mají svůj volební sjezd na jaře příštího roku. Pouhých pár měsíců před volbami do Sněmovny. A lze asi stěží očekávat, že se do nich nechají vést od člověka, který v krátkém časovém období dvě důležitá volební klání nezvládl,“ zmínil Kolář. Veškerá odpovědnost podle něj padá jen a jen na Sobotkovu hlavu. „Byl hlavní tváří, která shlížela z billboardů uprostřed regionálních kandidátů. Pouze on si sestavil svůj volební tým a při vytváření kampaně měl ve všem hlavní slovo. Lidé z jeho volebního štábu mu dokonce občas přezdívali ‚hlavní grafik‘,“ tvrdí Kolář. Sobotka prý totiž fušoval i do detailů plakátů, jako je například velikost či tloušťka písma.

„Prohrál úplně všude. Vítězství ČSSD v Jihočeském kraji a na Vysočině si totiž přivlastnit nemůže,“ zmínil vítězství Jiřího Běhounka a Jiřího Zimoly. 

I přes prohry v dalších krajích tu zde stále existuje možnost, že se sociální demokraté do vedení krajů dostanou. Buď se s ANO spojí, nebo je dokonce vyšachují a dohodnou se s ostatními. „To už ovšem nebude pokládáno za zásluhu Bohuslava Sobotky, ale ‚šikovných‘ regionálních vyjednávačů, kteří po předsedově debaklu tahali horké kaštany z ohně. Pak už bude nejspíše jen otázkou času, kdy mezi sebou najdou někoho, kdo se Sobotkovi na volebním sjezdu strany postaví v souboji o předsednický post,“ zmiňuje Kolář.

Podle něj v případě, že se sociální demokraté budou tvářit, že se nic při těchto volbách nestalo, nahrají jen Andreji Babišovi v cestě do premiérského křesla. A Babiše toto obcházení prý ani nemrzí, tvrdí Kolář. Bude totiž moci opět používat svoji rétoriku, jak se jej ostatní strany zbavují. „To by ANO udrželo status hnutí naivně bojujícího proti bezskrupulózním politickým pragmatikům, což by mu do kampaně náramně vyhovovalo. Zvlášť když je s každým dalším rokem ve vládě čím dál obtížnější tvrdit, že on a členové jeho hnutí nejsou politiky,“ tvrdí. Zároveň by prý Babiš eliminoval riziko, že se z některého z úspěšných krajských kandidátů vyklube nějaký magor, jenž bude mít nějaký škraloup. Nebo že se mu lidé rozhádají. 

„Letošní volby byly z řady důvodů zvláštní. Už proto, že ani jedna ze stran nedokázala nalézt žádné smysluplné centrální volební heslo, jakým byl v roce 2008 třeba boj proti poplatkům ve zdravotnictví v podání tehdejšího předsedy socialistů Jiřího Paroubka. Strhující závěr a především jednoznačný volební výsledek však poněkud zamíchal kartami před hlavním volebním kláním v příštím roce,“ uzavřel Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…