Zelená je tráva, fotbal to je hra... Policisté zaparkovali auto na místě Miroslava Pelty. A deník přinesl foto ze zatýkání Březiny

04.05.2017 7:21

Ve středu ráno vtrhli policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu do několika objektů – a ne tak ledajakých. Na ústředí Fotbalové asociace České republiky, České unie sportu, také na ministerstvo školství a na pražský magistrát. Detektivové v České unii sportu s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou současně zadrželi několik osob, doposud považovaných za klíčové osobnosti sportovního světa.

Zelená je tráva, fotbal to je hra... Policisté zaparkovali auto na místě Miroslava Pelty. A deník přinesl foto ze zatýkání Březiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Pelta

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta a Miroslav Jansta – šéf České unie sportu, význačný advokát a vlivný zákulisní hráč ČSSD. Oba byli doposud považováni za snad nejvlivnější sportovní funkcionáře v zemi. Ve středu ráno si pro ně přišla policie. Peltu zadržela v sídle FAČR zrovna ve chvíli, kdy se chystal letět do Monaka na utkání Ligy mistrů.

Kromě nich měl být zadržen také Karel Březina. Bývalý ministr, vlivný pražský komunální politik.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová deníku MF DNES sdělila, že policie stíhá tři fyzické a jednu právnickou osobu kvůli zneužití pravomoci úřední osoby, sjednání výhody při rekonstrukci veřejné zakázky a porušení povinností při správě cizího majetku. Média spekulují, že se mělo jednat o kauzu rekonstrukce stadionu Přátelství na Strahově, která stála celkem 80 milionů.

MF DNES upozorňuje, že v roce 2013 Janstova Česká unie sportu prodala zmíněný stadion společně s mnohem větším sousedním Stadionem Evžena Rošického a dalšími lukrativními pozemky na Strahově Fotbalové asociaci. Té předsedal Miroslav Pelta, který byl současně místopředsedou Janstovy České sportovní unie. Cena, za kterou byly lukrativní pozemky prodány, byla stanovena znaleckým posudkem.

Pelta byl zadržen ve středu ráno, v odpoledních hodinách jeho advokát vystoupil s informací, že šéf českého fotbalu pouze poskytuje policii součinnost při razii v sídle Fotbalové asociace. Vyhnul se odpovědi na otázku, zda byl Pelta obviněn, ale popřel, že by policisté šéfa fotbalu vyslýchali. Večer se však na stránkách FAČR objevila informace, že Pelta před policisty vypovídal.

Zatímco MF DNES o kauze informovala spíše věcně, v Lidových novinách se tématu ujalo vyhlášené investigativní duo Martin Shabu – Ondřej Koutník. Ti postavili text na slovech Lenky Bradáčové o vzniklé škodě, a ačkoliv žádné informace o výši částky neměli, došli k názoru, že to určitě bude částka vyšší než 150 milionů. Následuje profilový článek o šéfovi fotbalu Miroslavu Peltovi, postavený zejména na jeho kontaktech s čínskou CEFC.

Deník Blesk dokázal místo toho přinést dramatickou reportáž ze středečního Strahova, kde všichni fotbaloví i sportovní bossové pobíhali v nejistotě, zatímco v jejich kancelářích šmejdili detektivové s Bradáčovou. Včetně toho, jak policisté suverénně zaparkovali svou dodávku na místě rezervovaném pro předsedu Peltu, nebo fotografií ze zatýkání vlivného Karla Březiny. Zaměstnanec FAČR a bývalý ministr školství Marcel Chládek prý zkušeně pronikl do hlídané budovy zadním vchodem, ale po několika minutách byl i on z budovy vykázán. Po několika minutách tak nasedl do auta a odjel, zatímco pokuřující Peltův advokát všem vykládal, že „tady to bude ještě dlouhý, určitě do noci“. Kolorit rušného strahovského dopoledne prý dotvářeli kolemjdoucí, kteří na policisty pokřikovali „Hlavně toho Peltu, ať si odvezou.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…