Zelení aktivisté na Slovensku lezli na těžební věž, soud je poslal do vazby. Včetně dvou Čechů

02.12.2018 14:22

Slovenský soud dnes uvalil vazbu na aktivisty ekologické organizace Greenpeace, kteří ve středu na protest proti těžbě uhlí vylezli na těžební věž dolu Nováky na středním Slovensku. ČTK to sdělila slovenská pobočka Greenpeace. Policie 12 aktivistů, mezi nimi i dva české občany, po protestu obvinila.

Zelení aktivisté na Slovensku lezli na těžební věž, soud je poslal do vazby. Včetně dvou Čechů
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Právní zástupci obviněných podali proti rozhodnutí soudu první instance stížnost. Kvůli pochybnostem ohledně nestranného postupu justičních orgánů také vznesli námitku podjatosti.

„V dosavadním řízení nebylo dostatečně zohledněno, že postupem obviněných aktivistů došlo k nenásilnému výkonu jejich ústavního práva na svobodu projevu, kterým neohrozili život a zdraví jiných lidí,“ uvedl právník Lukáš Opett.

Greenpeace verdikt soudu kritizoval. „Považujeme rozhodnutí soudu za bezprecedentní. Aktivisté nejsou zločinci, kteří by měli být stíháni vazebně. Klidně a nenásilně se postavili proti těžební firmě HBP, která desetiletí představuje zátěž pro region a Slovensko,“ uvedla ředitelka slovenské pobočky Greenpeace Ivana Kohutková.

Aktivisté během protestu na věži zmiňovaného dolu vyvěsili transparent proti těžbě uhlí a upozornili na znečištění přírody a ohrožení zdraví lidí. Policie je obvinila z poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení, za což v případě prokázání viny hrozí několikaleté vězení.

Důl v Novákách provozuje soukromá společnost Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), která hnědé uhlí dodává i do tepelné elektrárny Nováky a která na těžbu uhlí pro energetické účely dostává dotace. Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga v listopadu řekl, že Bratislava plánuje v roce 2023 ukončit poskytování zmiňovaných dotací, které platí odběratelé elektrické energie v cenách elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…