Zelenskému letěly naproti Gripeny: Symbolicky, pěkné přivítání, vysvětluje Pojar

07.07.2023 6:32

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl pozvání do Prahy prakticky od začátku války na Ukrajině, definitivně se na příletu do Česka domluvil s premiérem Petrem Fialou (ODS) 1. června, kdy se sešli na okraj summitu Evropského politického společenství v Moldavsku.

Zelenskému letěly naproti Gripeny: Symbolicky, pěkné přivítání, vysvětluje Pojar
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

České televizi to dnes řekl poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar, který se Zelenským cestoval do Prahy v českém vládním speciálu z Bulharska.

Zelenskyj měl pozvání do Prahy prakticky od začátku ruské invaze, řekl v ČT Pojar. "Cestovat nemohl, ale když se s ním teď viděl premiér v Moldavsku, tak si řekli, že při další cestě do Evropy navštíví ČR. To pan prezident dodržel," uvedl. Původní termín návštěvy měl být asi před dvěma týdny, mnohokrát se ale měnil.

Organizaci podle Pojara usnadnilo, že ve středu a dnes jsou v Česku státní svátky. „Praha je prázdná, většina Pražanů je mimo hlavní město. Z bezpečnostního i logistického pohledu je to jednodušší,“ konstatoval.

ČR vyniká mimo jiné v improvizaci a flexibilitě, což by mělo přispět k tomu, že návštěva bude mít hladký průběh, doplnil Pojar.

 

 

Český speciál doprovázela dvojice gripenů, Pojar v televizi ukázal fotografii Zelenského z paluby s jedním z letounů za oknem.

„Bylo to ukrajinskou stranou kvitováno s povděkem a velmi pozitivně, myslím, že to bylo pěkné přivítání ještě ve vzduchu,“ řekl Pojar ke gripenům. Vzlet strojů byl symbolickou záležitostí, doplnil.

Česko oceňuje, že Zelenskyj v rámci své delší cesty po evropských státech v zemi přenocuje. Podle Pojara to však nebylo českou podmínkou.

„Je pro nás dobré, že ho tu máme déle, je víc jednání, která na sebe navazují a i my z toho můžeme získat, co chceme,“ uvedl Pojar.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Komik a jeho svět!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRendaBenda , 07.07.2023 9:06:39
2. série... :-)))

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…