Zelenskyj: Izjum? Muž, který byl vykastrován. Žena se zlomenými žebry

22.09.2022 8:14 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k Valnému shromáždění OSN. Popsal, co se našlo v Izjumu poté, co odtud okupanti prchli. Pod troskami domu po ruském náletu prý zemřela rodina - otec, matka, šestiletá a osmiletá holčička, prarodiče. Je tam muž, který byl uškrcen provazem. Je tam žena se zlomenými žebry a ranami na těle. Je zde muž, který byl před vraždou vykastrován. Zelenskyj také popsal, jak by teď Rusko mělo být potrestáno.

Zelenskyj: Izjum? Muž, který byl vykastrován. Žena se zlomenými žebry
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Zdravím všechny lidi na světě, kteří si váží míru a jednoty mezi různými a rovnoprávnými národy! Přeji vám všem mír!“ začal ukrajinský prezident.

A hned uhodil na Rusko.

„Proti Ukrajině byl spáchán zločin a my požadujeme spravedlivý trest. Zločin byl spáchán proti našim státním hranicím. Zločin byl spáchán proti životům našich lidí. Zločin byl spáchán proti důstojnosti našich žen a mužů. Zločin byl spáchán proti hodnotám, které z nás dělají společenství sjednocených národů. A Ukrajina požaduje trest za pokus o krádež našeho území. Trest za vraždy tisíců lidí. Trest za mučení a ponižování žen a mužů. Trest za katastrofální turbulence, které Rusko vyvolalo svou nezákonnou válkou, a to nejen pro nás, Ukrajince, ale pro celý svět. Pro každý národ, který je zastoupen v tomto sále Valného shromáždění OSN,“ uvedl Zelenskyj.

A předložil návrh několika bodů, který by měl do budoucna zajistit mír nejen Ukrajině, ale i jakékoli jiné zemi, která by se mohla stát obětí cizích choutek na jejím území.

Na prvním místě je potřeba si uvědomit, kdo chce mír a kdo chce válku.

„Ukrajina chce mír. Evropa chce mír. Svět chce mír. A viděli jsme, kdo jediný chce válku. Mezi všemi členskými státy OSN je pouze jeden subjekt, který by teď řekl, kdyby mohl přerušit můj projev, že je s touto válkou - se svou válkou - spokojen. Ale my nedovolíme, aby nad námi tento subjekt zvítězil, i když je to největší stát na světě,“ zdůraznil Zelenskyj.

Prozradil, že ještě před válkou vedl jednání a snažil se Rusko od vpádu na Ukrajinu odradit. Ale marně. A když už k ní došlo, Ukrajina prokázala, že je ochotna a schopna bránit své území. Ukázala, že je v Charkovské oblasti schopna vytlačit agresora zpět až na svou hranici. Teď by podle Zelenského měla od světa dostat garance, že nikdo druhý si nebude chtít ukrojit kus ukrajinské půdy. Každý stát by měl získat jistotu, že si soused nebude chtít ukousnout kus jeho území. Tak to vidí ukrajinský prezident.

Mezinárodní společenství se podle Zelenského ve druhém kroku musí shodnout na tom, že si agresor zaslouží trest.

„Trest za zločin agrese. Trest za narušení hranic a územní celistvosti. Trest, který musí platit až do obnovení mezinárodně uznávaných hranic. Dokud agrese neskončí. A dokud nebudou škody a ztráty za válku plně nahrazeny. Proto jsou sankce proti agresorovi součástí mírového vzorce. Blokování obchodu a vztahů s agresorem je součástí mírového vzorce. To vše je trest,“ konstatoval ukrajinský prezident s tím, že agresorovi by mělo být odebráno právo veta, pokud je stálým členem Rady bezpečnosti OSN, a měl by pocítit ještě další sankce, které by měly trvat, dokud nebude obnoven mír.

Ale tím to podle Zelenského nekončí.

Z pohledu ukrajinského prezidenta by měl trest dopadnout i na ty, kteří šíří válečnou propagandu agresivního státu, ale také na občany invazního státu. Těm by z pohledu ukrajinského prezidenta mělo být zakázáno užívat si turistické pohody v jiných zemích. Dokud válka neskončí. Stejně tak by neměli mít možnost nakupovat zboží v jiných zemích. To by je podle Zelenského mělo motivovat k tomu, aby své vůdce tlačili k ukončení války.

„Měl by být vytvořen zvláštní tribunál, který by potrestal Rusko za zločin agrese proti našemu státu. To se stane signálem pro všechny ,budoucí' agresory, že si musí vážit míru, jinak budou světem pohnáni k odpovědnosti. Připravili jsme přesné kroky ke zřízení takového tribunálu. Budou předloženy všem státům,“ řekl Zelenskyj.

Vyjádřil naději, že Valné shromáždění podpoří Ukrajinu, až bude po Rusku žádat náhradu škod.

Vedle toho by podle Zelenského měla OSN jasně říct, že lidské životy je třeba chránit. Aby se do budoucna nestávalo to, co se teď děje v ukrajinském Izjumu, kde ukrajinská armáda po jeho osvobození nalezla masový hrob se 445 těly. Těly mužů, žen, i dětí. S těly vojáků i civilistů.

„Pod troskami domu po ruském náletu zemřela rodina - otec, matka, šestiletá a osmiletá holčička, prarodiče. Je tam muž, který byl uškrcen provazem. Je tam žena se zlomenými žebry a ranami na těle. Je zde muž, který byl před vraždou vykastrován, a není to první případ,“ upozornil účastníky Valného shromáždění Zelenskyj.

A obratem položil jednu otázku.

„Zeptejte se, prosím, představitelů Ruska, proč jsou ruští vojáci tak posedlí kastrací. Co jim bylo provedeno, že to chtějí dělat i ostatním?“ chtěl vědět.

Řádění ruských vojáků v Izjumu srovnal s ruským řáděním ve městě Buča. Zelenskyj to vidí tak, že v obou městech bylo ruské řádění stejně hrozné, jen v Izjumu byli ruští vojáci o něco déle, tak mrtvé alespoň pohřbili, nebo nechali pohřbít. V Buče se těla mrtvých válela po ulici.

Zelenskyj zdůraznil, že by svět neměl přihlížet tomu, jak agresor vraždí ženy a děti druhého státu a pokud se toto děje, měl by bránící se zemi poskytnout pomoc. Vojenskou i materiální. Měl by jí poslat granáty, potraviny, děla. Vše, co potřebuje.

Ukrajina určitou pomoc dostává a vytlačuje Rusy ze svého území. Ale k tomu, aby ukrajinští vojáci osvobodili celou svou vlast, potřebují čas. Rusko podle nejvýše postaveného ukrajinského politika udělá vše pro to, aby na ukrajinské půdě přečkalo zimu a na jaře zahájilo nové kolo invaze. Tomu bude chtít Ukrajina za každou cenu zabránit.

Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina se na oplátku za poskytovanou pomoc snaží světu prospět a exportuje po moři svou zemědělskou produkci, čímž pomůže např. Somálsku a Etiopii. Dělá vše pro to, aby uchránila obyvatele těchto států před hladem.

Snaží se prý také zabránit jaderné katastrofě v elektrárně v Záporoží, ale tam je to podle Zelenského těžké, protože Rusko tuto elektrárnu stále ohrožuje. Navzdory výzvám Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

„Ruské radiační vydírání je něco, co by se mělo týkat každého z vás, protože nikdo z vás nenajde vakcínu proti nemoci z ozáření,“ upozornil ukrajinský prezident.

Vedle toho Rusko vydírá Evropu svou energetickou politikou. Tím, jak omezuje dodávky plynu do Evropy. To podle Zelenského musí skončit.

„Je nutné regulovat ceny, za které Rusko vyváží své energetické zdroje. Je nutné, aby se ruská ropa a plyn staly opět jen běžným zbožím. V současné době jsou ropa a plyn energetickou zbraní Ruska. A proto manipuluje s trhy tak, aby se elektřina, plyn, benzín a nafta staly výsadou několika málo lidí, místo aby byly běžným zbožím dostupným všem,“ vyzval členy OSN Zelenskyj.

Otázkou je, zda svět k regulaci cen ropy a plynu přikročí.

„Půjde do toho svět? Nebo se bude bát? Bude se bát ruských hrozeb? Je třeba udělat pouze jeden rázný krok, po kterém se vše vyjasní. Čas na to nadešel,“ apeloval na Valné shromáždění OSN ukrajinský prezident.

Po tom, co Rusové předvedli v Mariupolu, co předvádí v Záporožské jaderné elektrárně, po tom, jak Rusové usmrtili ukrajinské zajatce v Olenivce, a po spoustě dalších ruských zločinů už podle Zelenského není na co čekat a je třeba proti Rusku zakročit.

„Musíme konečně uznat Rusko za stát sponzorující terorismus. A to na všech úrovních. Ve všech zemích, které vyznávají hodnoty míru a ochrany lidského života. Právně. Politicky,“ apeloval na OSN Zelenskyj.

Tady ukrajinský prezident vyčinil všem těm, kteří se při ruské invazi na Ukrajinu tváří, že zachovávají neutralitu a jednají s oběma stranami.

„Předstírají zájem o problémy druhých. Formálně se starají jeden o druhého. Sympatizují pouze z protokolárních důvodů. A proto předstírají, že někoho chrání, ale ve skutečnosti chrání jen své partikulární zájmy. Právě to vytváří podmínky pro válku. To je to, co je třeba napravit, aby se vytvořily podmínky pro mír,“ sdělil Zelenskyj zemím, které hovoří o neutralitě.

Pokud jde o samotnou OSN, ta se podle ukrajinského prezidenta musí zreformovat a dohodnout se, jestli má být stálým členem Rady Bezpečnosti OSN např. Brazílie, nebo některá z afrických zemí, nebo Turecko, nebo Německo, nebo Japonsko.

Když se ve svém projevu blížil k závěru, znovu uhodil na Rusko. Ruská federace se podle Zelenského sice tváří, že je ochotna s Ukrajinou jednat, ale z pohledu ukrajinského prezidenta je realita jiná.

„Vojenská mobilizace v Rusku je pravda. Falešná referenda jsou také pravda. Rusko chce válku. Je to pravda. Ale Rusko nebude schopno zastavit běh dějin. Lidstvo a mezinárodní právo jsou silnější než jeden teroristický stát. Rusko bude nuceno tuto válku ukončit. Válku, kterou začalo. A pokud po mých slovech budou následovat nové ruské rakety a teroristické činy, bude to jen důkazem slabosti. Slabosti Ruska. Jeho neschopnost zvítězit nad námi, jeho neschopnost zvítězit nad světem,“ pravil Zelenskyj.

Než se rozloučil, přidal ještě jednu poznámku.

„Chci poděkovat 101 zemím, které hlasovaly pro uskutečnění mého videoposelství. Bylo to hlasování nejen o formátu. Bylo to hlasování o zásadách. Pouze 7 zemí hlasovalo proti: Bělorusko, Kuba, Severní Korea, Eritrea, Nikaragua, Rusko a Sýrie. 7 zemí, které se bojí videoposelství. 7, které na zásady reagují červeným tlačítkem. Pouze 7,“ pravil Zelenskyj.

Pak přišlo ještě rozloučení.

„Děkuji vám za pozornost! Ještě jednou vám všem přeji mír! Sláva Ukrajině!“

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …