Zelenskyj: Kreml ždímá Rusko, my odoláme. 54 zemí souhlasí s dodávkami

15.02.2023 7:34 | Ze sítí

Kreml ždímá Rusko a spěchá, ale my odoláme, řekl ve svém dalším projevu ke spoluobčanům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinci podle něj odolají i proto, protože se 54 zemí shoduje, že Ukrajině je třeba pomoct a to i dodávkami dělostřelectva, granátů a pomocí s výcvikem vojáků. Zelenskyj jen žádá, aby to bylo co nejdřív. Ukrajinský prezident v této souvislosti speciálně poděkoval dvěma mužům ze Spojených států.

Zelenskyj: Kreml ždímá Rusko, my odoláme. 54 zemí souhlasí s dodávkami
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům. Připomněl, že probíhá další jednání ve formátu označovaném jako Ramstein podle německé vojenské základny. V tomto formátu se jedná o další dodávky zbraní pro Ukrajinu.

„Účastní se jí 54 partnerských zemí. Jedná se již o deváté takové setkání. Pravidelně se nám dostává silných rozhodnutí o ochraně naší země a posílení našich bojovníků. Naši partneři potvrdili více systémů protivzdušné obrany, více tanků, více dělostřelectva a granátů a více výcviku pro naši armádu. Jak jsme dnes slyšeli, Ukrajina musí být úspěšná. A v tom se shodneme: úspěch se musí dostavit,“ zdůraznil Zelenskyj.

O konkrétních ujednáních prý Zelenskyj nemůže hovořit veřejně, ale základní trend zůstává nezměněn. Ukrajina žádá o vojenské vybavení a to v co nejkratším čase. Čím dřív Ukrajinci reálně dostanou zbraně a čím dřív bude proškolen personál na jejich obsluhu, tím více životů Ukrajinců bude zachráněno.

„Děkuji všem našim partnerům, kteří si uvědomují, že rychlost je důležitá. Děkuji všem našim americkým přátelům za jejich vedení a systematickou koordinaci jednání v Ramsteinu, jakož i za osobní účast pana Lloyda Austina, ministra obrany Spojených států, a pana Marka Milleyho, předsedy sboru náčelníků štábů, na těchto jednáních,“ řekl Zelenskyj.

Zelenskyj prý hovořil i s ministrem zahraničí Kanady. Řešili spolu dodávky zbraní a munice. A to co nejrychlejší.

Pár slov věnoval i zemětřesení v Turecku a Sýrii.

„Dnes máme velmi dobré zprávy od skupiny našich záchranářů působících v Turecku. Devátý den po ničivém zemětřesení se jim podařilo zachránit jednu ženu. Naši záchranáři SES ji vytáhli ze sutin a předali lékařům. Je velmi důležité neztrácet naději za žádných okolností a pokračovat v boji o život. Jsem celému našemu záchrannému týmu vděčný!“ uvedl Zelenskyj.

Stranou Zelenského pozornosti nezůstala ani situace na frontě. Na východě země dál probíhají tvrdé boje.

„Musíme pochopit význam těchto bojů. Každý metr, který tam získáme, je obranou celé naší země. Každý den, který naši hrdinové vydrží v Bachmutu, Vuhledaru, Maryince a dalších městech a obcích v Donbasu, znamená snížení ruské agrese na několik týdnů. Právě tam nyní dochází k bezprecedentnímu ničení ruského potenciálu. Vše, co nepřítel ztratí v našem Donbasu, nebude schopen obnovit. A to je přesně ten potenciál ruské agrese, který vedení teroristického státu očekávalo, že zničí celou naši Ukrajinu. Sláva všem, kteří nyní bojují za Ukrajinu! Děláme vše pro to, aby naši bojovníci měli více zbraní, delší dostřel a větší sílu pro připravovanou ofenzivu.“ uvedl Zelenskyj.

Poté se rozloučil tradičním zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…