Zelenskyj: Musíte lidem říkat, kdy nepůjde proud. Děkuji Kanadě a Německu

01.12.2022 7:43 | Ze sítí

Kanada se rozhodla převzít na sebe část ukrajinských dluhů. Volodymyr Zelenskyj za to Kanaďanům poděkoval a prohlásil, že jde o ukázku toho, jak by mohly postupovat i další země svobodného světa. Speciálně poděkoval také Německu. Poté vyčinil vlastním úředníkům za to, že občany nedostatečně informují o řízených výpadcích proudu.

Zelenskyj: Musíte lidem říkat, kdy nepůjde proud. Děkuji Kanadě a Německu
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil k národu. Svým spoluobčanům sdělil, že s velením analyzuje další ruské plány na Ukrajině a připravují adekvátní protiopatření. „Ještě silnější protiopatření než nyní,“ ujistil všechny.

Podle Zelenského se debatovalo o dodávkách nových zbraní a munice armádě a také o ještě důkladnější ochraně energetické infrastruktury.

„Od dnešního večera je ve většině regionů naší země a v Kyjevě odpojeno od elektřiny asi 6 milionů odběratelů. Situace zůstává velmi obtížná v hlavním městě a také v Kyjevské, Vinnické, Lvovské, Oděské, Chmelnycké a Čerkaské oblasti. Energetici a pracovníci komunálních služeb, všechny naše služby dělají vše pro to, aby systém stabilizovali a lidé měli více energie po delší dobu. A chci ještě jednou zdůraznit: je velmi důležité, aby lidé pochopili, kdy a na jakou dobu zůstanou bez elektřiny,“ uvedl ukrajinský prezident s tím, že je úkolem energetických firem a státních úřadů informovat občany, kdy budou probíhat řízené výpadky elektřiny a jak dlouho potrvají. „Lidé mají právo to vědět. A v míře, v jaké je to nyní možné, by měla být zajištěna předvídatelnost života. Lidé vidí, že v sousedních domech nebo v blízkých ulicích jsou z nějakého důvodu pravidla týkající se světla jiná. A v této věci by měla existovat spravedlnost a přehlednost,“ konstatoval Zelenskyj.

Poté ocenil, že Kanada vydala speciální státní dluhopisy na podporu Ukrajiny v hodnotě 500 milionů kanadských dolarů.

„Kanada vlastně přebírá část dluhu, aby pomohla našemu národu. Prostředky půjdou do státního rozpočtu Ukrajiny. Jsem vděčný našim kanadským přátelům a osobně panu Justinu Trudeauovi a paní Chrystii Freelandové za tento projev kanadského politického vedení. Jde o projev vůdcovství, které ukazuje ostatním partnerům, co může být právě teď účinné na podporu Ukrajiny,“ uvedl Zelenskyj.

Než se se svými spoluobčany rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“. Zmínil ještě Německo. V Německu byl sovětský hladomor rozpoutaný na Ukrajině ve 30. letech 20. století prohlášen za genocidu. Podle Zelenského jde o jasnou ukázku, že se Rusku nedaří přepisovat dějiny, svět zná pravdu a bude tuto pravdu šířit.

Vedle toho Zelenskyj ocenil předání systémů protivzdušné obrany Patriot z Německa na Ukrajinu.

„Všechny generace Ukrajinců budou děkovat kancléři Scholzovi, stejně jako celé generaci moderních německých politiků. Sláva všem, kteří brání Ukrajinu! Vděčnost každému, kdo pomáhá našemu státu!“ zvolal Zelenskyj.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…