Zelenskyj: Naši přátelé nesmí polevit! Rusové na Krymu se bojí

17.08.2022 6:53 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve svém nočním projevu obrátil na Ukrajince s jasnou výzvou: Prosím, nepřibližujte se k vojenským objektům ruské armády. Pak slovy samotných okupantů popsal počínání Rusů na okupovaném ukrajinském území. Fušeřina. A popsal, co je třeba udělat, aby byli Rusové vytlačeni z celého území Ukrajiny.

Zelenskyj: Naši přátelé nesmí polevit! Rusové na Krymu se bojí
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V úvodu svého projevu se Zelenskyj obrátil na své spoluobčany s výzvou.

„Každý den a každou noc jsme svědky nových zpráv o explozích na území dočasně okupovaném okupanty. Žádám nyní všechny naše lidi na Krymu, v dalších regionech na jihu země, v okupovaných oblastech Donbasu, v Charkovské oblasti, aby byli velmi opatrní. Prosím, nepřibližujte se k vojenským objektům ruské armády a ke všem těm místům, kde skladují munici a techniku, kde mají své štáby. Důvody výbuchů na okupovaném území mohou být různé, velmi různé, zejména, cituji definici samotných okupantů, ‚fušeřina‘,“ poznamenal Zelenskyj.

„Ale všechny mají stejný význam: zničení logistiky okupantů, jejich munice, vojenské a jiné techniky, velitelských stanovišť zachraňuje životy našich lidí. Čím méně příležitostí budou mít okupanti páchat zlo a zabíjet Ukrajince, tím dříve budeme moci ukončit tuto válku osvobozením naší země. A fronta, která v těchto dnech stojí na odchod z Krymu do Ruska přes most, dokazuje, že naprostá většina občanů teroristického státu už pochopila nebo alespoň cítí, že Krym není místo pro ně,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Jedním dechem poděkoval armádě i tajným službám za práci, kterou už celé měsíce odvádějí. S podporou obyčejných Ukrajinců. Právě o ty se prý mohou vojáci při obraně vlasti opřít. Prezident zdůraznil, že ze všech sil hodlá nadále pečovat o to, aby se tento celonárodní charakter obrany Ukrajiny zachoval při životě, dokud nebude Ukrajina osvobozena, protože jen tehdy, když svobodný svět uvidí, že se Ukrajinci statečně brání ruským agresorům, bude napadené zemi ochoten dál pomáhat.

„Musíme udělat vše pro to, abychom se neunavili my nebo naši přátelé a partneři, ale náš nepřítel. Abychom vyhnali okupanty z Ukrajiny, musíme každým dnem Rusku stále více ztěžovat vedení války - to je náš vojensko-politický úkol číslo jedna,“ zdůraznil Zelenskyj.

Další podporu pro Ukrajinu hledá Zelenskyj ve Francii. Volal si s prezidentem Emmanuelem Macronem. V kontaktu byl prý také s dánskými politiky.

„Poprvé v historii našich bilaterálních vztahů jsem jednal s prezidentem Zambie. Hovořili jsme o spolupráci v mezinárodních organizacích, potravinové bezpečnosti a aktuálních globálních hrozbách,“ prozradil Zelenskyj.

S politiky celého svobodného světa se prý Zelenskyj snaží najít cestu, jak do budoucna zajistit bezpečnost Ukrajiny a odradit Rusko od další agrese.

V tuto chvíli však podle Zelenského pokračuje ruský teror v Záporožské oblasti, v Charkovské oblasti i jinde. Rakety dopadají i na města v příhraničních oblastech. A přibývá zraněných i obětí.

„Ruská armáda pokračovala v naprosto nesmyslném a brutálním ostřelování měst Záporožské a Dněpropetrovské oblasti - Orichivu, Nikopole.... Bohužel jsou zranění, bohužel jsou i oběti. Ostřelování Charkova a příhraničních oblastí pokračuje. To vše však okupantům nic nedá a náš odpor nezlomí,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Na Donbasu prý pokračují velmi tvrdé boje. Rusové podle Zelenského používají proti Ukrajincům i fosforové bomby, ale prezident věří, že obránci vytrvají a Rusové budou nakonec vytlačeni i odtud. Zelenskyj o tom nepochybuje už kvůli hrdinství, které Ukrajinci předvádějí světu.

„Dnes jsem podepsal dekret o ocenění našich obránců. Státní vyznamenání dostalo 189 bojovníků. Z toho 158 vojáků Národní gardy, 21 jich bylo vyznamenáno posmrtně. Pohraničníků 26, z toho dva posmrtně. Tři policisté, z toho dva posmrtně. Dva pracovníci státní celní služby, z toho jeden posmrtně. Věčná památka všem, kteří položili své životy za Ukrajinu! Věčná sláva všem našim hrdinům! Sláva Ukrajině!“ zvolal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…