Zelenskyj: U Bachmutu jsme za týden pobili 1100 nepřátel

13.03.2023 7:45 | Ze sítí

„Za necelý týden – od 6. března – se jim jen v bachmutském sektoru podařilo zlikvidovat více než 1100 nepřátelských vojáků, což jsou nevratné ztráty Ruska, ztráty tam, u Bachmutu. Kromě toho ještě nejméně na 1500 sanitárních ztrát nepřítele – šlo o zranění neslučitelná s pokračováním v boji,“ ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil o situaci na frontě, ale nejen o ní. Svým spoluobčanům popsal, jak mají šetřit s elektřinou a prozradil, co si řekl s českým prezidentem Petrem Pavlem.

Zelenskyj: U Bachmutu jsme za týden pobili 1100 nepřátel
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hned v úvodu svého dalšího projevu svým ukrajinským spoluobčanům sdělil, že hovořil s novým českým prezidentem Petrem Pavlem.

„Dnes jsem hovořil s novým prezidentem České republiky Pavlem. Byl to dobrý rozhovor, rozhovor partnerů. Hovořili jsme o obraně proti teroristickému státu, o naší společné obraně Evropy. Poděkoval jsem mu za podporu, kterou nám Česká republika již poskytla. Jsou věci, které můžeme ještě společně udělat. Pozval jsem pana prezidenta na návštěvu Ukrajiny,“ řekl Zelenskyj.

Temnto týden byl prý opět velmi diplomaticky aktivní. Na Ukrajinu dorazil finský premiér, norský ministr obrany, generální tajemník OSN Antonio Guterrés, představitelé vládnoucí Sociálnědemokratické strany Německa a došlo na rozhovor s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

„Zejména jsme výrazně posílili protivzdušnou obranu – za to děkuji Norsku– máme nové dohody na diplomatické frontě; došlo k posunu na cestě evropské integrace – v důsledku realizace protikorupčních kroků stanovených v doporučeních Evropské komise, včetně jmenování nového ředitele NABU (Národní protikorupční kancelář Ukrajiny),“ uvedl prezident Ukrajiny.

Poté poděkoval energetikům za práci, kterou odvedli v uplynulém týdnu, kdy řešili řadu dalších problémů po ruských útocích. Charkov má elektřinu. Žytomyrská oblast má elektřinu. Všechna města a obce, které měly problémy s dodávkami energie, mají podle Zelenského znovu elektřinu. „Děkuji každému, kdo se o to zasloužil!“ obrátil se především k energetikům.

V souvislosti s energetickou situací oznámil, že stále probíhá výměna nových LED žárovek za staré žárovky. Už jich bylo vyměněno na 12 milionů, což podle Zelenského pomáhá s řešením energetické situace na Ukrajině.

„Když už mluvíme o úspoře energie, tento objem nám umožňuje ušetřit až 600 megawattů energie. To zhruba odpovídá více než polovině výroby nejvýkonnějšího bloku jaderné elektrárny. Využijte prosím tento program výměny žárovek,“ požádal všechny Zelenskyj.

Poděkoval také záchranářům a speciálně jedné jednotce hasičů.

„Dnes bych chtěl pochválit 41. státní hasičskou a záchrannou jednotku z Kosťantynivky v Doněcké oblasti. Major Herman Starcheus, kapitán Serhij Kulinčenko, mladší seržanti Roman Dychko a Kyrylo Sajenko. Děkujeme vám za vaši skvělou práci a odvahu!“ řekl ukrajinský prezident.

A hned také poděkoval vojákům.

„Samozřejmě jsem vděčný všem našim bojovníkům z Chortytska a Tavrie, kteří bojují na nejžhavějších místech v nejtěžších podmínkách. Za necelý týden – od 6. března – se jim jen v bachmutském sektoru podařilo zlikvidovat více než 1100 nepřátelských vojáků, což jsou nevratné ztráty Ruska, ztráty tam, u Bachmutu. Kromě toho ještě nejméně na 1500 sanitárních ztrát nepřítele – šlo o zranění neslučitelná s pokračováním v boji. Navíc byly zničeny desítky jednotek nepřátelské techniky. Navíc bylo vypáleno více než deset ruských muničních skladů,“ řekl ukrajinský prezident.

Zdůraznil, že je vděčný každému z bojovníků, každému, kdo nasazuje svůj život, aby zadržel nepřítele. Národní gardě, pohraničníkům, všem vojákům. A vedle toho poděkoval všem, kdo se starali o zdraví zraněných vojáků.

„Jsem vděčný každému, kdo tento týden opět pomohl našim vojákům, ošetřil je po zranění, hledal věci na jejich podporu, organizoval dobrovolné sbírky a posílal na frontu, o co si řekli! Společně, v jednotě, dosáhneme vítězství,“ zdůraznil ukrajinský prezident. „Nyní žijeme v době, kdy Ukrajina může překonat všechny historické obtíže. Dokážeme to! Pokud si zachováme jednotu, budeme se starat jeden o druhého a o naši zemi. Děkuji všem, kterým záleží na Ukrajině a Ukrajincích! Děkuji všem, kterým záleží na naší jednotě a jednotě světa v zájmu Ukrajiny! Děkuji každému, kdo nyní bojuje za nezávislost naší země!“ pokračoval Zelenskyj.

Nakonec prozradil, že udělil titul hrdina Ukrajiny muži, kterého na sociálních sítích vidělo mnoho lidí z celého světa. Muži, kterého zajali ruští agresoři, dali mu cigaretu a v okamžiku, kdy zvolal „sláva Ukrajině“, ho zastřelili.

„Dnes jsem udělil titul Hrdina Ukrajiny vojákovi Oleksandru Macejevskému. Člověku, kterého budou znát všichni Ukrajinci. Člověku, na kterého se bude vzpomínat navždy. Za jeho statečnost, za jeho důvěru v Ukrajinu a za jeho ‚Sláva Ukrajině!‘. Sláva hrdinovi! Sláva hrdinům! Sláva Ukrajině!“ uzavřel svůj projev.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pěkné divadlo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSochorová , 13.03.2023 10:45:56
Jeden zabitý na jedné straně, jeden zabitý na druhé straně. Blbci se radují jak jim jde zabíjení a tleskají. Zabíjení obyčejných lidí. Každá strana si čechrá peříčka, kdo zabil víc. Mír to je, prosím, sprosté slovo. Potvrzují to i naši válečníci: Fiala, Černochová, Rakušan, 101 atd. atd.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…