Zelenskyj: Ukrajina se stala vzorem statečnosti

30.11.2022 8:11 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je přesvědčen, že Ukrajina je již teď vzorem statečnosti pro celý svět. A jednoho dne bude Ukrajina ukázkou toho, jak velký má lidstvo potenciál. V roce 2030 se to může ukázat konkrétně ve velkém přístavním městě Oděsa. Poté znovu slíbil svým spoluobčanům, že Rusko bude jednoho dne potrestáno za své konání. A popsal, co je pro to třeba udělat.

Zelenskyj: Ukrajina se stala vzorem statečnosti
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ve svém prvním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na Valném shromáždění Mezinárodního úřadu pro výstavy v souvislosti s konáním Expo 2030 v Oděse. Oznámil, že Ukrajina se jednoho dne stane vzorem. Vzorem toho, jak příkladně rekonstruovat zničenou zemi. Zničenou válkou, během které podle Zelenského ukázali všem, že mohou být vzorem statečnosti pro celý svět.

„Ukrajina se letos stala světovým vzorem statečnosti. Miliardy lidí ze všech kontinentů se mohly přesvědčit, co znamená ukrajinská neporazitelnost, proč ruský teror nedosáhne svého cíle. A uvidí, jak se Ukrajina stává vzorem obnovy. Ani zimní mrazy, ani tma, ani jiné projevy teroru nepomohou Rusku Ukrajince udolat. Přijde čas ukrajinského vítězství. A pak... Rekonstrukce naší země se stane nejvýznamnějším ekonomickým, technologickým a humanitárním projektem naší doby. Již nyní zapojujeme do obnovy Ukrajiny desítky našich partnerských zemí. Celkový objem prací činí více než bilion dolarů,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Zelenskyj je přesvědčen, že projekt obnovy Ukrajiny ukáže, že lidé žijící ve svobodných zemích jsou silnější než diktátoři a tyrani.

Pokud Oděsa bude v roce 2030 hostit výstavu Expo, celý svět podle Zelenského uvidí, že Ukrajinci udělali při obnově své země kus práce, za pomoci Německa, USA, České republiky, Turecka, Slovinska a mnoha dalších zemí.

Zelenskyj prohlásil, že už teď Ukrajina ukázala, jak důležitá je Oděsa pro celý svět. Jak důležitá je pro export ukrajinské zemědělské produkce do Asie, Afriky i na Blízký východ. Právě Ukrajina podle Zelenského brání tomu, aby země jako Etiopie, Somálsko či Jemen teď spadly do propasti hladomoru.

Vedle toho podle prezidenta Ukrajina dokázala sjednotit Evropu.

„Již nyní začleňujeme Ukrajinu do Evropské unie. Již jsme se stali součástí jednotného trhu EU. Staneme se součástí institucí EU. Již jsme se zapojili do jednotného energetického systému EU. Staneme se těmi, jejichž potenciál v oblasti ,zelené' energie nahradí pro Evropu špinavá ruská fosilní paliva. Již jsme pomohli Evropě překonat mnoho vnitřních rozporů a skutečně se sjednotit - sjednotit ve svém konání. Posílená Ukrajinou se Evropa stane skutečně nezávislým a skutečně solidním globálním hráčem. Rok 2030 je dobou, kdy to budeme moci oslavit. Oslavit to společně se všemi Evropany,“ pravil ukrajinský prezident.

Než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, konstatoval, že právě v roce 2030 a právě v Oděse se jasně ukáže potenciál celého lidstva.

„Dámy a pánové! Až v roce 2030 navštívíte Ukrajinu a naši Oděsu, pocítíte sílu, svobodu a kulturu nejen jedné země a jednoho města. Zažijete potenciál celého lidstva.“

 

 

Ve svém druhém projevu se Zelenskyj obrátil ke svým spoluobčanům. Těm znovu slíbil, že Rusko bude jednoho dne potrestáno za své konání. A popsal, co je pro to třeba udělat.

„Dnes jsme podnikli několik nových kroků k obnovení spravedlnosti na Ukrajině, abychom postavili před soud všechny, kdo jsou zodpovědní za tuto zločinnou válku. Spolupracujeme již s mnoha zeměmi a mezinárodními organizacemi, aby každý ruský vrah dostal zasloužený trest. Již jsme navázali spolupráci s Mezinárodním trestním soudem a budeme ji prohlubovat. Dostupné mezinárodní právní nástroje však bohužel ke spravedlnosti nestačí,“ řekl ukrajinský prezident s tím, že prozatím neexistuje způsob, jak pohnat před spravedlnost ruské vládnoucí kruhy, které nařídily nejen rozsáhlou invazi na Ukrajinu startující 24. 2. 2022, ale už vojenské obsazení Krymu v roce 2014 a boje, které následovaly po něm. „K tomu, aby byla vyvozena odpovědnost za agresi, je zapotřebí zvláštní tribunál - kromě Mezinárodního trestního soudu. A my děláme vše pro to, aby takový tribunál vznikl,“ ujistil své spoluobčany Zelenskyj.

Ukrajinský prezident vyjádřil naději, že jedním z klíčových hráčů, kteří vznik takového tribunálu prosadí, bude Velká Británie. V ostrovním království je teď na návštěvě jeho manželka Olena Zelenská a přesvědčuje Brity, aby se chopili této výzvy.

„Britové tuto zkušenost mají, je součástí naší společné historické paměti. V zimě roku 1942, kdy nikdo nedokázal předpovědět, kdy skončí druhá světová válka, podepsali právě v Londýně zástupci Spojenců v paláci sv. Jakuba deklaraci, která znamenala počátek cesty k Norimberskému tribunálu, tedy k dosažení spravedlnosti po válce,“ vracel se Zelenskyj do minulosti.  

V Londýně teď byla otevřena výstava odhalující světu ruské válečné zločiny na Ukrajině. Stejná výstava už byla prezentována v Davosu, v New Yorku při zasedání Valného shromáždění OSN i v Bruselu, v sídle EU a evropské centrály NATO.

„Nyní již máme silnou spolupráci s Nizozemskem, které pomáhá s vytvořením prokuratury pro shromažďování důkazů o válečných zločinech. Spolupracujeme s Francií, která nám pomáhá v terénní práci při dokumentování ruského zla,“ pokračoval.

Pár slov řekl i k situaci na frontě. Ta podle Zelenského zůstává složitá, protože Rusové dál tlačí v Doněcké oblasti, kde prý ruští vojáci umírají ve velkých počtech, ale v tlaku nepolevují. Vedle toho se podle Zelenského Rusové opevňují v Luhanské oblasti a „něco chystají i na jihu“. Všechny však ujistil, že ať už Rusko plánuje cokoliv, Ukrajina odolá. „Letos Rusko přijde o sto tisíc zabitých vojáků a jen bůhví kolik žoldáků. A Ukrajina bude stát. A svět udělá vše pro to, aby všichni viníci této zločinné války byli postaveni před soud,“ uzavřel Zelenskyj.

Poté se podruhé rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…