Zelenskyj: Vzdejte se, nebo utečte, Rusové. Nejste v bezpečí nikde

31.08.2022 7:51 | Ze sítí

Ruští okupanti, kteří se dnes pohybují na Ukrajině, mají teď podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v podstatě jen dvě možnosti. Buď se vzdát ukrajinské armádě, nebo vzít nohy na ramena a vrátit se do Ruska. V prvé řadě by prý měli odejít ze Záporožské jaderné elektrárny. „Riziko radiační katastrofy v důsledku ruských akcí se nesnižuje ani na hodinu,“ konstatoval Zelenskyj.

Zelenskyj: Vzdejte se, nebo utečte, Rusové. Nejste v bezpečí nikde
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že bez ohledu na ruskou válku na Ukrajině se jeho země krok za krokem přibližuje k plnému členství v EU. Teď je prý plnému členství blíž než kdykoliv předtím. Prezident prý podepsal mimo jiné i dokumenty o zavedení bezvízového režimu.

„A já chci poděkovat všem našim diplomatům, vládním úředníkům, poslancům, kteří tento výsledek zajistili. Ukrajina se stane plnoprávným členem EU - a my jsme již nyní blíže Evropě než kdykoli v předchozích desetiletích,“ oznámil Zelenskyj.

Poté oznámil, že na Ukrajinu už přijeli experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), aby zhodnotili situaci v Záporožské jaderné elektrárně.

„Bohužel Rusko nezastavuje provokace právě v těch směrech, odkud má mise do elektrárny přijet. Doufám však, že mise MAAE bude moci zahájit svou práci. Situace v Záporožské jaderné elektrárně a v Enerhodaru, v okolních oblastech, zůstává mimořádně hrozivá. Okupanti elektrárnu neopouštějí, pokračují v ostřelování a neodvážejí z území JE své zbraně a munici. Zastrašují zaměstnance naší elektrárny. Riziko radiační katastrofy v důsledku ruských akcí se nesnižuje ani na hodinu,“ konstatoval Zelenskyj.

O ruském radiačním vydírání celé Evropy, jak Zelenskyj situaci popsal, hovořil prý i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Doufám, že se nám společně s mezinárodními organizacemi, se všemi našimi partnery, podaří vrátit elektrárnu pod plnou kontrolu Ukrajiny a donutit Rusko, aby z elektrárny stáhlo veškerý svůj vojenský personál a zbraně. Je nutná okamžitá a úplná demilitarizace Záporožské elektrárny,“ zdůraznil Zelenskyj s tím, že pro Ukrajinu je elektrárna důležitá, proto se bude starat o její bezpečnost, zatímco ruská strana ji jen využívá jako další zbraň proti světu, ale jinak je Rusku osud elektrárny lhostejný.

Zelenskyj zopakoval, že je třeba nadále zesilovat sankce proti Rusku. „Tyto sankce by měly narůstat jako sněhová koule, aby se odboural teroristický potenciál tohoto státu,“ uvedl doslova prezident.

Pozornost věnoval také situaci na frontě.

„V průběhu tohoto dne okupanti brutálně ostřelovali Charkov, Mykolajiv a další naše města,“ upozornil Zelenskyj s tím, že jen v Charkově po ostřelování civilní infrastruktury zemřelo pět lidí a další lidé byli zraněni.

„Ozbrojené síly naší země, naše speciální služby, naše rozvědka dělají vše možné i nemožné, aby každý ruský voják nutně pocítil ukrajinskou odpověď na tento strašlivý teror, který Rusko přineslo na naši zem,“ konstatoval prezident.

Ruští okupanti podle Zelenského mají jen dvě možnosti. Teď už je to tak, že Rusové se prý mohou buď vzdát ukrajinské armádě, nebo vzít nohy na ramena a prchnout zpět do vlastní země.

„Na celém dočasně okupovaném území Ukrajiny, od Krymu až po Charkovskou oblast, nemá a nebude mít ruská armáda jedinou bezpečnou základnu, jediné klidné místo. Naši obránci zničí všechny sklady, velitelství okupantů, jejich techniku, ať už se nacházejí kdekoli. ... Toto je ukrajinská země a okupanti mohou udělat jen dvě věci - utéct nebo se vzdát. Žádné jiné možnosti jim nedáváme,“ prohlásil Zelenskyj.

Oznámil, že Rusové před časem dostali příkaz do konce srpna získat kontrolu nad celou Doněckou oblastí. A to se agresorům nezdařilo. Dnes je poslední srpnový den a ukrajinští obránci i tady nadále vzdorují ruským útokům. Zelenskyj všem obráncům Doněcké oblasti poděkoval za jejich hrdinské výkony.

„Také dnes chci znovu upozornit všechny naše lidi na Krymu - prosím, držte se dál od ruských vojenských objektů, nezdržujte se v blízkosti ruských základen a vojenských letišť, informujte speciální služby Ukrajiny o všech informacích, které víte o okupantech, aby osvobození Krymu proběhlo rychleji,“ prohlásil Zelenskyj v závěru projevu.

Pak už se jen rozloučil.

„Věčná sláva všem, kteří pomáhají v boji za život, za nezávislost! Věčná sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…