Zelenskyj a Soledar. „Vážné ztráty.“ Pochvala vojákům. Jinak nic

13.01.2023 7:35 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ujistil své spoluobčany, že generální štáb probírá situaci u Bachmutu a v okolí, kde probíhají nejtvrdší boje. Včetně Soledaru. Mužům bojujícím v Soledaru složil speciální poklonu. Poté věnoval pozornost Africe.

Zelenskyj a Soledar. „Vážné ztráty.“ Pochvala vojákům. Jinak nic
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj přiznal národu, že situace především u Bachmutu zůstává komplikovaná.

„Samozřejmě, že vrcholným tématem je Soledar, Bachmut, boj o doněcký směr obecně. Podrobně jsme analyzovali, jaká rozhodnutí jsou nutná, jaké posily jsou potřeba, jaké kroky by měli velitelé podniknout v nejbližších dnech. Projednali jsme také situaci se zásobováním vojsk zbraněmi a municí, příslušnou součinnost s našimi partnery,“ prozradil prezident.

Mužům bojujícím v Soledaru složil speciální poklonu.

„Dnes chci zvláště zmínit výsadkáře 77. samostatné letecké mobilní brigády, kteří společně s bojovníky 46. samostatné letecké mobilní brigády v Soledaru drží své pozice a způsobují nepříteli značné ztráty. Děkujeme vám, chlapci!“ zvolal ukrajinský prezident.

Poté věnoval pozornost jednání se zástupcem Lotyšska. Jednali o integraci Ukrajiny do EU a do NATO. Z Lotyšska prý zaznělo, že vlajka Ukrajiny je brána jako rovnocenná s ostatními vlajkami členských zemí EU.

„Mimochodem, Lotyšsko je jednou z těch zemí, jejichž podpora Ukrajině v procentech HDP je za poslední rok jedna z největších. Domnívám se, že tento trend může pokračovat i v letošním roce,“ pravil Zelenskyj.

Vedle zástupce Lotyšska mluvil prý také s představiteli Kypru a Lucemburska. A s prezidentem Keni.

„Jsem vděčný za podporu ukrajinské mírové formule a za ochotu spolupracovat s námi na co nejrychlejším ukončení ruské agrese. Velmi důležitou iniciativou Ukrajiny je vytvoření potravinových center v Africe. Naše zahraniční politika by se měla dostat na novou úroveň ve spolupráci s africkými partnery,“ rozvedl myšlenku Zelenskyj.

„Ti již pocítili, že bezpečnost různých národů přímo závisí na ukrajinském vývozu potravin. A my to chceme upevnit na úrovni konkrétních institucí, konkrétních objektů - hubů, tedy konkrétních záruk potravinové stability, které budou neustále v platnosti a budou jedním z nových základů vztahů mezi Ukrajinou a státy afrického kontinentu,“ pokračoval.

Pár slov věnoval i platformě United24, přes kterou se prý také daří shánět peníze na obnovu Ukrajiny.

„K dnešnímu dni se prostřednictvím United24 podařilo vybrat již asi půl miliardy hřiven od lidí z více než stovky zemí na obnovu bydlení. Jedná se o hmatatelnou pomoc místním komunitám i státu. Celkově se díky platformě státní sbírky vybralo již více než 10 miliard hřiven. A já děkuji všem, kteří se do sbírky United24 zapojili,“ zaznělo od Zelenského.

Nakonec přidal ještě rozloučení v podobě zvolání „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…