Zelenskyj k ruským vojákům a kolaborantům z Chersonu: Máte jedinou možnost

12.11.2022 18:00 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, ve svém projevu ke spoluobčanům podle očekávání věnoval pozornost osvobození Chersonu z rukou ruských agresorů. Ale nezůstal jen u toho. Promluvil také o námořních dronech. Jeden prý Ukrajinci pojmenovali Cherson. Další ponese jméno Sevastopol. Prozradil také, o čem jednal s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Zelenskyj k ruským vojákům a kolaborantům z Chersonu: Máte jedinou možnost
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke spoluobčanům. Podle očekávání věnoval pozornost především osvobození Chersonu od ruských okupantů. Lidé v ulicích vítali ukrajinské vojáky se slzami štěstí v očích. Zelenskyj ocenil, že obyvatelé Chersonu trpělivě čekali 8 měsíců na návrat ukrajinských sil. „Mám radost, když vidím, jak lidé navzdory všem hrozbám, navzdory represím a týrání ze strany okupantů ctili ukrajinské vlajky, věřili v Ukrajinu... A i když město ještě není zcela vyčištěno od přítomnosti nepřítele, sami obyvatelé Chersonu již odstraňují z ulic a budov ruské symboly a jakékoli stopy po pobytu okupantů v Chersonu,“ ocenil ukrajinský prezident s tím, že to podobně probíhalo na všech místech, které ukrajinská armáda osvobodila před Chersonem a bude to tak vypadat i v místech, která osvobozena teprve budou.

„Děkuji každému bojovníkovi a každé jednotce obranných sil, kteří nyní umožňují tuto útočnou operaci na jihu. Úplně všem – od vojínů až po generály. Ozbrojeným silám, rozvědce, Bezpečnostní službě, Národní gardě – všem, kteří přibližovali tento den pro Chersonskou oblast. Všechny hrdiny brzy vyjmenujeme. A ještě dříve budou oceněni,“ pokračoval Zelenskyj.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
Upozornil, že i v Chersonu, stejně jako dříve jinde, bude probíhat odminovávání a neutralizace dalších hrozeb, které ruští agresoři před svým stažením z města v ulicích připravili. Zelenskyj přislíbil, že hned za vojáky do města přijedou energetici, lékaři i policisté a obnoví ve městě normální život. V rámci možností.

„Chtěl bych se zvlášť obrátit na ty ruské vojáky, žoldáky a kolaboranty, kteří zůstali v Chersonu a v dalších městech na jihu. Jedinou šancí na záchranu pro vás je vzdát se do ukrajinského zajetí. Zaručujeme, že s vámi bude zacházeno v souladu se zákonem a mezinárodními normami. A těm ruským vojákům, kteří se oblékli do civilních šatů a někde se skrývají, chci říci, že nemá smysl se skrývat. Stejně si vás najdeme. Neprotahujte to. Dobrovolné ukrajinské zajetí je jedinou možností pro všechny okupanty,“ zaznělo z úst prezidenta

Zelenskyj poté zdůraznil, že nejvyšší velení analyzuje situaci na celé frontě, nejen na jihu, a plánuje operace tak, aby ukrajinská armáda postupovala i jinde, nejen u Chersonu. Nebo aby pevně držela pozice tam, kde je ruský tlak největší. V Doněcké oblasti.

„Dnes jsem hovořil s německým kancléřem Olafem Scholzem. Informoval jsem ho o situaci v Chersonu, obecně na frontě. Poděkoval jsem mu za další kroky v podpoře obrany, dohodli jsme se na rozvoji této spolupráce. Samozřejmě jsme hovořili o přípravách na summit G20. Je zřejmé, že Rusko na mír nemyslí. Další teroristický útok na Mykolajiv, zničení obytného domu ruskou raketou je jasným důkazem toho, co Rusko skutečně trápí: ne jak dosáhnout míru, ale jak způsobit co nejbolestivější škody... Ne jak zahájit skutečná jednání, ale jak něco zasáhnout raketou nebo dronem na Ukrajině, aby Ukrajinci trpěli...“ pokračoval ukrajinský prezident.

Vyjádřil však také naději, že Ukrajina a s ní i celý svobodný svět mají dost sil k tomu, aby nastolily mír a přiměly pachatele válečných zločinů zaplatit za to, co napáchali.

Pár slov věnoval i námořním dronům, s nimiž Ukrajina hodlá pracovat. První takový dron prý Ukrajinci pojmenovali Cherson a další dostane jméno Sevastopol, aby Rusové věděli, že osvobozeno bude také město na ukrajinském poloostrově.

Nakonec oznámil, že se podařilo z ruského zajetí dostat dalších 45 ukrajinských obránců a zdůraznil, že Ukrajina nezapomíná na žádného ze svých občanů, který se ocitl v ruském zajetí.

„Upřímně děkuji všem, kterým záleží na Ukrajině! Sláva všem, kteří bojují za svobodu! Věčnou památku všem, kterým okupanti vzali život. Sláva Ukrajině!“ rozloučil se Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…