Zelenskyj nebude mít radost. „Rozdali jsme vše.“ Británie na suchu, zbraně došly

04.10.2023 20:30

Západu docházejí zásoby. „Rozdali jsme právě tolik, kolik si můžeme dovolit,“ říká vysoce postavený vojenský zdroj z Velké Británie, a shoduje se tak s předsedou Vojenského výboru NATO, který na Varšavském bezpečnostním fóru též promluvil o nedostatečných zásobách. Britský ministr obrany vyzval spojence NATO k vyhrazení 2 % HDP na obranu.

Zelenskyj nebude mít radost. „Rozdali jsme vše.“ Británie na suchu, zbraně došly
Foto: Repro: X
Popisek: tank Challenger 2

„Dno sudu je viditelné,“ řekl předseda Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer na Varšavském bezpečnostním fóru. Vlády a výrobci obranné techniky musejí „zvyšovat výrobu v mnohem vyšším tempu“.

Podle BBC se na Ukrajině každý den vystřílí tisíce střel, přičemž většina jich pochází právě z NATO. Kvůli desítkám let nedostatečných investic členských států NATO do obrany znamená, že NATO začalo Ukrajině dodávat zbraně, když už jejich sklady byly jen z poloviny plné, či dokonce prázdné.

„Potřebujeme velké objemy. Ekonomika ‚právě včas, tak akorát‘, kterou jsme společně vybudovali za třicet let v našich liberálních ekonomikách, je dobrá pro spoustu věcí – ale ne pro ozbrojené síly, když probíhá válka,“ uvedl admirál.

Britský ministr obrany James Heappey na bezpečnostním fóru též poznamenal, že západní vojenské zásoby „vypadají poněkud chudě“. Spojence NATO vyzval, aby na obranu vynakládali dvě procenta HDP, jak se ostatně zavázali. „Pokud není čas vydávat dvě procenta na obranu teď, když je v Evropě válka, tak kdy je?“ zeptal se a zdůraznil, že Ukrajinu je třeba udržet v boji, což podle něj znamená „pokračovat v poskytování den za dnem a obnovovat naše vlastní zásoby“.

Heappey upozornil, že ne všechny členské státy dvě procenta HDP na obranu poskytují. „Slonem v místnosti je, že ne všichni v Alianci zatím vydávají 2 % HDP na obranu. To musí

být spodní hranice našich výdajů na obranu, nikoliv strop.“

Vysoce postavený vojenský zdroj pro deník The Telegraph uvedl, že Spojené království by nemělo být zatíženo povinností poskytnout Ukrajině „miliardy“, které požadoval Ben Wallace – bývalý ministr obrany Velké Británie. Na svůj post rezignoval minulý měsíc, prozradil, že požádal premiéra Rishiho Sunaka, aby na podporu Ukrajiny vynaložil dalších 2,3 miliardy liber (téměř 65 miliard korun).

„Poskytnout další miliardy neznamená poskytnout miliardy britské výstroje,“ uvedl zdroj a dodal, že naopak Velká Británie by měla sehrát roli při „povzbuzování ostatních zemí, aby poskytly více peněz a zbraní“.

„Rozdali jsme právě tolik, kolik si můžeme dovolit,“ sdělil. Britské ministerstvo obrany uvádí, že od zahájení ruské invaze v únoru 2022 poskytla Velká Británie 300 000 kusů dělostřelecké munice, a zavázalo se do konce roku k poskytnutí dalších desítek tisíc. „Budeme pokračovat v získávání vybavení, které poskytneme Ukrajině, ale nyní potřebují věci jako prostředky protivzdušné obrany a dělostřeleckou munici, a to všechno nám už došlo,“ dodal zdroj.

Velká Británie dále Ukrajině poskytla čtrnáct tanků Challenger 2, raketové systémy M270, řízené střely Storm Shadow, tisíce protitankových zbraní, raket krátkého doletu a obrněných vozidel. „Každý tank, který dáme, je o jeden méně, než máme my,“ připomněl současný ministr obrany Velké Británie Grant Shapps. „Rozdali jsme téměř vše, co jsme si mohli dovolit,“ dodal.

Ministři zahraničí členských států Evropské unie se toto pondělí sešli v Kyjevě k jednání s ukrajinskými představiteli. Cílem zahraniční návštěvy bylo demonstrovat dlouhodobou podporu Západu Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ministrům řekl, že vítězství Ukrajiny nad Ruskem „výslovně závisí na naší spolupráci“. Uvedl tak poté, co americký Kongres schválil zákon o mimořádných výdajích, který od nadcházejícího měsíce přeruší pomoc Ukrajině, pokud nebudou schváleny další dohody.

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borell po shromáždění v Kyjevě novinářům řekl, že podpora Kyjevu bude i přes otřesy ve Washingtonu neochvějná. Dále vyjádřil svou naději, že USA budou Ukrajinu i nadále podporovat.

Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických uvádí, že od začátku války na Ukrajině poskytly USA přes dva miliony dělostřeleckých nábojů. BBC z toho vyvozuje, že závislost Ukrajiny na dodávkách munice ze Spojených států je tak velká, že mezi spojenci NATO panují reálné obavy z možnosti, že by prezidentské volby v roce 2024 mohl vyhrát Donald Trump a usiloval by o možnou politickou dohodu s Moskvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…