Zelenskyj před kamerou: Takto bude vypadat obnovená Ukrajina. A na památku hrůz ruské agrese postavíme...

17.04.2022 7:11 | Ze sítí

Buď partneři dají Ukrajině všechny potřebné těžké zbraně, letadla, a to bez nadsázky okamžitě, abychom snížili tlak okupantů na Mariupol a prolomili obklíčení, nebo... Prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu.

Zelenskyj před kamerou: Takto bude vypadat obnovená Ukrajina. A na památku hrůz ruské agrese postavíme...
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Tentokrát Zelenskyj trochu pozměnil úvodní oslovení. „Vážení svobodní lidé z nejkrásnější země!“ spustil.

A jal se vysvětlovat, že přes všechny těžkosti, kterým Ukrajina čelí, je to země, která bude mít i po válce budoucnost. „Suverénní a demokratickou budoucnost,“ zdůraznil Zelenskyj. Tato skutečnost podle něj posiluje odhodlání všech ukrajinských obránců odolat ruským agresorům.

Až jim Ukrajinci odolají, pustí se do obnovy své země. Zelenskyj však zdůraznil, že zdaleka nepůjde jen o opravu mostů, opravu zničených domů a továren a opravu silnic. Restart celé Ukrajiny podle Zelenského otevírá prostor k vyřešení problémů, s nimiž se země potýkala roky a nedokázala je vyřešit.

„Když dokážeme vybudovat kvalitní urbanistické projekty tam, kde nebyly. Můžeme zohlednit skutečné dopravní potřeby měst. Můžeme využít materiály šetrné k životnímu prostředí, které pomohou dosáhnout úspory energií,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajina podle prezidenta musí vyřešit bytovou otázku. Už v loňském roce prý vládě zadal úkol, aby spustila projekt na rychlejší výstavbu bytů pro ukrajinské vojáky. Kvůli ruské agresi se má teď plán rozšířit a má vedle vojáků zahrnout prakticky celý národ. V první fázi prý půjde často o dočasná bydlení. ale ve fázi druhé už půjde o obnovu původního bydlení či o výstavbu nových bytů a domů. Tak to Zelenskyj plánuje.

„A ve třetí etapě poskytneme bydlení všem, kteří bránili nebo brání stát, kteří pracovali nebo pracují v zájmu společnosti a nemají vlastní bydlení. Už se nemůže stát, že se člověk celý život věnuje vojenské službě, ale odejde do důchodu, aniž by měl vlastní byt. Už se nemůže stát, že syn nebo dcera brání Ukrajinu ve válce a otec s matkou nemají vlastní bydlení a jsou nuceni bydlet v nájmu nebo hledat jiné možnosti. Už se nemůže stát, že lékař nebo sestra, učitel nebo strážce zákona poctivě prožijí celý život a na ubytovně zůstanou desítky let, ne-li celý život. Každý na Ukrajině má právo na vlastní bydlení, svůj domov nebo vlastní byt. Právo na bezpečný a pohodlný životní prostor,“ poznamenal prezident.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Zelenskyj nepochybuje, že to bude náročné, ale když už se Ukrajinci dokázali bránit Rusku, zvládnou i toto. Prezident počítá s pomocí partnerských zemí.

Vedle toho však chce nechat vybudovat i památník, který bude všem Ukrajincům připomínat zničení měst Buča, Irpin a dalších. Bude jim připomínat hrůzy ruské invaze, které se dokázali ubránit.

Jenže to je opravdu teprve hudba budoucnosti. Teď je podle Zelenského potřeba dál zesilovat sankce proti Rusku. Už jen za to, co ruští vojáci páchají v Mariupolu.

„Situace v Mariupolu zůstává tak vážná, jak je to jen možné. Prostě nelidská. Zařídila to Ruská federace. A záměrně pokračuje v ničení měst. Rusko se záměrně snaží zničit každého, kdo zůstal v Mariupolu,“ pokračoval Zelenskyj.

Zdůraznil, že pokud chce Ukrajina svým lidem v Mariupol pomoct, má v podstatě jen dvě možností.

„Buď partneři dají Ukrajině všechny potřebné těžké zbraně, letadla, a to bez nadsázky okamžitě, abychom snížili tlak okupantů na Mariupol a prolomili obklíčení. Nebo půjdeme cestou vyjednávání, na níž by měla být rozhodující i role partnerů,“ konstatoval Zelenskyj.

O tom, jak osvobodit lidi z Mariupolu, se prý jedná prakticky od počátku obležení města, ale jednání to jsou velmi složitá. Zatím nebyly zavrženy ani vojenské, ani diplomatické možnosti řešení.

Nakonec prozradil, že předal několik vyznamenání hrdinným obráncům a pak už se jen rozloučil.

„Věčná sláva všem, kdo brání stát! Věčná památka všem, kdo zemřeli za Ukrajinu! Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…